Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

16/09/2008: Με αφορμή τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές, τον Ιούνιο 2009, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας για την Οικογένεια και την Προστασία του Παιδιού, προσκεκλημένη από την ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση AEGEE (European Students' Forum) στη Βιέννη, συμμετείχε στην ευρωπαϊκή καμπάνια με σύνθημα "Οι ευρωπαίοι νέοι παίρνουν θέση και αποφασίζουν", για την ενθάρρυνση και την υποστήριξη της συμμετοχής τους στις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση της νεολαίας της ΕΕ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι θα συμβάλλει στην καλύτερη ενσωμάτωση των απόψεών των νέων στις πολιτικές που τους αφορούν άμεσα: εκπαίδευση, απασχόληση, κινητικότητα, μετανάστευση, μειώνοντας το δημοκρατικό έλλειμμα.

Κατά την εισήγησή της, η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η δημογραφική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ευρώπης υποχρεώνει σε σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στις γενεές και ότι οι ιδέες των νέων είναι αναγκαίο να συμπεριληφθούν στις σύγχρονες κοινωνικές εξελίξεις. Ευρωπαϊκές δράσεις, όπως η Λευκή Βίβλος για μια "νέα πνοή για την ευρωπαϊκή νεολαία", το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία, το πρόγραμμα "Νεολαία εν δράσει" προωθούν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών σε θέματα εκπαίδευσης και απασχόλησης και θέτουν ως προτεραιότητα τις επιθυμίες των νέων.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συνέταξε, μαζί με τέσσερις συναδέλφους της, Γραπτή Δήλωση για την ενίσχυση της θέσης των νέων στις πολιτικές της ΕΕ, η οποία αφού υπεγράφη από 427 ευρωβουλευτές, προωθήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

"Η συνειδητοποίηση από τους νέους του δικαιώματός των να εκλέγουν και να εκλέγονται τους δίνει την πεποίθηση ότι συνδιαμορφώνουν, στα πλαίσια της διαγενεακής συνεργασίας, το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης, συνεισφέροντας τις διαφορετικές ιδέες και παραδόσεις τους σε μια κοινή προσπάθεια αειφόρου ανάπτυξης. Ιδιαίτερα οι Έλληνες νέοι, που με δυναμισμό εκπροσωπήθηκαν από τέσσερις συναδέλφους τους στη συνάντηση της Βιέννης, έχουν υποχρέωση να προβάλλουν τα ιδεώδη και τις αρχές που ο ευρωπαϊκός πολιτισμός καταθέτει στον παγκοσμιοποιημένο χώρο", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: