ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

21/09/2008: Σε συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εργαζομένων (ΕΖΑ) και της Ομάδας Εργαζομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βουδαπέστη, συμμετείχε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η συνάντηση, στην οποία παρευρέθηκαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας για θέματα υγείας, κ.Y.Bur, ο αντιπρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου και τ. Υπουργός Κοινωνικών και Οικογενειακών Υποθέσεων, κ. Ρ.Ηarrach, κοινωνικοί εταίροι και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, επικεντρώθηκε σε θέματα που σχετίζονται άμεσα με το μέλλον των υπηρεσιών υγείας στα κράτη μέλη. Η αποτελεσματικότητά τους, η επαρκής κάλυψη των αναγκών των πολιτών, οι αλλαγές στoν ιατρικό εργασιακό χώρο και η δυνατότητα επιλογής απετέλεσαν σημεία προτεραιότητας των συζητήσεων. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της καλής διαχείρισης και της γεωγραφικής κατανομής των υπηρεσιών αυτών καθώς και της ανάληψης προληπτικών δράσεων σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των χρονίων παθήσεων, από τις οποίες υπολογίζεται ότι από το 2015 θα πάσχουν 15 εκ. ευρωπαίοι.

Καθώς οι υπηρεσίες υγείας παραμένουν εκτός του πεδίου εφαρμογής της Οδηγίας για τις υπηρεσίες και οι ιδιαιτερότητες οργάνωσής τους σε κάθε κράτος μέλος είναι πολυάριθμες, οι ευρωβουλευτές του ΕΛΚ συμφώνησαν ότι οι υπηρεσίες υγείας δεν πρέπει να ρυθμίζονται μόνο από τους κανόνες της αγοράς αλλά να εμπίπτουν στις εθνικές αρμοδιότητες ώστε ο κρατικός έλεγχος να διασφαλίζει την ποιότητα και της δημόσιας και της ιδιωτικής προσφοράς.

Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του τομέα της υγείας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και κατά συνέπεια την υπόσταση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. "Από τις εξελίξεις στα εθνικά συστήματα υγείας εξαρτάται η επιδιωκόμενη κινητικότητα των εργαζομένων και η διασυνοριακή συνεργασία. Απαιτείται λοιπόν ευρωπαϊκό ρυθμιστικό σύστημα και αναμένονται πρωτοβουλίες εκ μέρους των κλαδικών φορέων και των εθνικών αρχών", επεσήμανε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Elena Roxana Badea, National Authority for People with a Handicap, Romanian Government, Assuntina Morresi, Italian Ministry of Health, Labour and Social Affairs, Professor Jerome Bickenbach, Department of Philosophy, Queen's University, Ontario, Canada, Marie Panayatopoulos-Cassiotou MEP (EPP-ED, Greece), Luis Capucha, Director, General Direction of Innovation and Curricula Development of the Ministry of Eduaction in Portugal, and Mary Anne O'Donovan, Health Research Board, Ireland

Δεν υπάρχουν σχόλια: