Η ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ

24/09/2008: Δήλωση της ευρωβουλευτού, μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, εισηγήτρια του Ευρ. Κοινοβουλίου για την απόφαση ορισμού του έτους 2010 ως Ευρωπαϊκού Έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία κατά την Ολομέλεια της 17ης Ιουνίου 2008, δήλωσε την πλήρη ικανοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου, μετά την τελική αποδοχή της απόφασης από το Ευρ. Συμβούλιο. Μετά τη θετική εξέλιξη των τριμερών διαπραγματεύσεων και την ικανοποίηση των απαιτήσεων του ΕΚ, το τελικό κείμενο περιλαμβάνει την εξής βασική για την πραγμάτωση του στόχου Δήλωση της Επιτροπής:

"Η Επιτροπή αποδίδει πρωταρχική σημασία στη διευκόλυνση και στην υποστήριξη, σε όλα τα επίπεδα, της ευρείας συμμετοχής στις δραστηριότητες που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Έτος, ως πρακτικού μέσου, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι ο αντίκτυπός του θα είναι θετικός και διαρκής. Η απόφαση για το Ευρωπαϊκό Έτος προβλέπει ότι, με το στρατηγικό έγγραφο-πλαίσιο, η Επιτροπή θα χαράξει κοινές κατευθύνσεις, οι οποίες θα καθορίζουν τις βασικές προτεραιότητες για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Ευρωπαϊκού Έτους, συμπεριλαμβανομένων των ελάχιστων προτύπων για τη συμμετοχή σε εθνικούς φορείς και δράσεις. Το έγγραφο-πλαίσιο απευθύνεται στους εθνικούς εκτελεστικούς φορείς (ΕΕΦ) με αρμοδιότητα για τον καθορισμό των εθνικών προγραμμάτων για το Ευρωπαϊκό Έτος και για την επιλογή μεμονωμένων δράσεων που θα προταθούν για κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς και στους λοιπούς ενδιαφερόμενους φορείς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή πρόκειται να τονίσει τη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης σε όλες τις ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πρόσβαση, οι ΕΕΦ μπορούν να αποφασίσουν να μην ζητήσουν συγχρηματοδότηση και, αντ΄αυτού, να χρηματοδοτήσουν πλήρως ορισμένες δράσει"

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την Έκθεση της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, η κοινοτική χρηματοδότηση των δράσεων ύψους 17 εκ. ευρώ θα ενισχυθεί με τη συμβολή των Εθνικών Εκτελεστικών Φορέων, με στόχο να δημιουργηθούν δομές πρόληψης καταστάσεων ένδειας και περιθωριοποίησης και να τεθούν σε ενέργεια αποτελεσματικά σχέδια αντιμετώπισης των κρίσεων.

Η καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί προτεραιότητα και για τη γαλλική Προεδρία, η οποία επικεντρώνεται στην εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, στην οικονομική και κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων καθώς και στην πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Μέσα σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση παίρνοντας μέτρα προστασίας των ασθενέστερων νοικοκυριών, φροντίζοντας τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εκπαίδευσης και ιδρύοντας το Ταμείο κατά της φτώχειας βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία προληπτικών δράσεων και ενισχυμένων συνολικών παρεμβάσεων για τις ευάλωτες και ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: