ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ ΙΩΑΝΝΗ Μ. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

03/09/2008: Μετά την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση στη Γεωργία, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ Ιωάννης Βαρβιτσιώτης προέβη προς τους δημοσιογράφους στην ακόλουθη δήλωση:

"H ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να απόσχει από την τελική ψηφοφορία του ψηφίσματος για την κατάσταση στη Γεωργία. H απόφαση αυτή ελήφθη διότι το τελικό σχέδιο ψηφίσματος που ετέθη προς ψήφιση διαμορφώθηκε κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αρθεί η λογική της ισορροπίας που υπήρχε στα προηγούμενα σχέδια ψηφίσματος, αλλά και στα συμπεράσματα του πρόσφατου Εκτάκτου Συμβουλίου Κορυφής. Όμως η κρίση στη Γεωργία ανεξάρτητα από το μερίδιο ευθύνης που φέρουν η Γεωργία και η Ρωσία πρέπει να μας οδηγήσει σε ορισμένα συμπεράσματα για την ευρωπαϊκή πολιτική. Πρώτον, ότι είναι απαραίτητη μια ενιαία φωνή στην εξωτερική πολιτική. Στο σημείο αυτό θεωρώ ότι η παρουσία του κ. Σολάνα ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι ελάχιστες παρεμβάσεις του δεν ανταποκρίθηκαν στο θεσμικό του ρόλο και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν επιλέγουν πρόσωπα για καίριες θέσεις. Δεύτερον, ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού και τρίτον ότι δικαιώθηκαν όλοι όσοι -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα - είχαν αντιταχθεί στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου. Τώρα ο Πούτιν το προβάλει ως προηγούμενο για την αναγνώριση της Νότιας Oσετίας και της Aμπχαζίας. Ακόμη θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δέσμευση του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζορτζ Σουλτς προς τον Γκορμπατσόφ ότι το NATO θα περιορισθεί στα σύνορά του, η οποία όμως δεν τηρήθηκε."

Δεν υπάρχουν σχόλια: