ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ

11/09/2008: Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή. Με αφορμή την ανακοίνωση της υιοθέτησης της Γραπτής Δήλωσης για την προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών για τη νεολαία από τον Πρόεδρο του Ευρ. Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" υπέβαλε στο Συμβούλιο την εξής ερώτηση:


"Όλοι οι τομείς πολιτικής και ειδικότερα οι υποδομές για εκπαίδευση και διά βίου μάθηση, η απασχόληση και η κινητικότητα, η κοινωνική ένταξη, η υγεία και η δυνατότητα αυτονομίας, καθώς και η ενίσχυση των πρωτοβουλιών για επιχειρηματικότητα και εθελοντισμό, αφορούν στους νέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερωτάται κατά συνέπεια το Συμβούλιο πώς προτίθεται να υλοποιήσει το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Νεολαία και να επενδύσει σε πολιτικές που έχουν αντίκτυπο στους νέους;"


Κατά την απάντησή του, ο εκπρόσωπος της Γαλλικής Προεδρίας, κ. J.-P. Jouyet, αναγνώρισε τη σημασία μιας διατομεακής και εγκάρσιας πολιτικής για τη νεολαία.


Mετά την υιοθέτηση του Συμφώνου για τη Nεολαία, το 2005, το Συμβούλιο υπογράμμισε τη θέλησή του να το θέσει σε εφαρμογή με την μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοί υπεύθυνοι και να λάβουν υπόψη τους προβληματισμούς των νέων. Η Προεδρία ενημέρωσε επίσης ότι από το 2009, η Επιτροπή καλείται να συντάσσει τακτικά κάθε 3 χρόνια έκθεση σχετικά με την νεολαία.


"Παρόλο που οι ευθύνες της ΕΕ στον τομέα αυτόν είναι σημαντικές, τα κράτη μέλη είναι εκείνα που εξακολουθούν να παίζουν ουσιαστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και στην ανταλλαγή πρακτικών σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και οι συνεργίες μεταξύ των πρωταγωνιστών (επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά συστήματα, αρμόδιες για την απασχόληση οργανώσεις, ερευνητές και κοινωνικούς εταίρους). Εντός αυτού του πλαισίου, η Προεδρία χαιρετίζει την προώθηση της διασυνοριακής κινητικότητας των νέων και προτείνει τη διεύρυνση των επιτυχημένων προγραμμάτων Erasmus και Leonardo στο πλαίσιο της Διά Bίου Mάθησης.", τόνισε το Συμβούλιο.


Το 2009, το Συμβούλιο θα συμμετάσχει ενεργά στη γενική διαδικασία αξιολόγησης της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας και σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να υπάρχει συνέχεια των δράσεων. Εντός αυτού του πλαισίου, η γαλλική, η τσέχικη και η σουηδική αποστολή συνεργάζονται στενά για το θέμα.


Στη συμπληρωματική της ερώτηση, η Μ. Παναγιωτοποπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι μετά τη σύναψη του Συμφώνου υπήρξε συμφωνία του Συμβουλίου για ποσοτική επιτυχία στόχων: μείωση της αποχής από τη σχολική εκπαίδευση, στο 10% μείωση της ανεργίας των νέων με συγκεκριμένα ποσοστά και συγκεκριμένη χρονική απόσταση μετά την απόκτηση του πτυχίου και ερώτησε κατά πόσον αυτοί οι στόχοι έχουν επιτευχθεί.


Στην απάντησή του, ο Γάλλος υπουργός, κ. J.-P. Jouyet, επεσήμανε ότι το ποσοστό ανεργίας των νέων παραμένει σημαντικό παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί βελτίωση της ανεργίας στην ΕΕ και πρότεινε τρία πεδία δράσης: βελτίωση αντιστοιχίας ανάμεσα στην κατάρτιση και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, διάλογο με τους εργοδότες και τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να εκδηλωθεί η κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων για την κοινωνική ένταξη των νέων και, τέλος, σε εκπαιδευτικό επίπεδο, δημιουργία δικτύων αριστείας και προώθηση της κινητικότητας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη μέσω της διευκόλυνσης αναγνώρισης πτυχίων και προσόντων."

Δεν υπάρχουν σχόλια: