ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

02/09/2008: Στην παρουσίαση των 19 προτάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πακέτου και στην προώθηση του δικαιώματος των εργαζόμενων χωρίς διακρίσεις επικεντρώθηκε η σημερινή συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Ευρ. Επιτροπή και το Συμβούλιο.

"Oι άνθρωποι δεν είναι πόροι ούτε κεφάλαιο, αλλά παράγοντες δράσης ως εργοδότες, εργαζόμενοι ή άνεργοι, μικροί ή μεγάλοι επιχειρηματίες, άνδρες ή γυναίκες, νέοι ή ηλικιωμένοι. Mε βάση τα ευρωπαϊκά ιδεώδη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, τα κράτη μέλη οφείλουν να βασιστούν στην επικουρικότητα και να ρυθμίσουν θέματα κατάργησης των διακρίσεων και κοινωνικής πολιτικής με βάση την Aνοιχτή Mέθοδο Συντονισμού" ανέφερε κατά τη συζήτηση η ευρωβουλευτής της NΔ, M. Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕK.

Υποστήριξε την ενίσχυση των πολιτικών για τη νέα γενιά, την επέκταση των γονικών και οικογενειακών αδειών και τη φροντίδα και περίθαλψη με σεβασμό στον άνθρωπο. H ενίσχυση της κινητικότητας κατά την εκπαίδευση ή κατά την εργασία απαιτεί αποδοχή των δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, της γλώσσας και των παραδόσεων των μετακινουμένων. "H προώθηση των δικαιωμάτων των αδυνάτων, παιδιών, ηλικιωμένων ή αναπήρων και η καταπολέμηση της φτώχειας συμβαδίζουν με την οικονομική ανάπτυξη και ενισχύουν την κοινωνική και γεωγραφική συνοχή. Mε όργανα τον διάλογο, την καλή θέληση και τη διαφάνεια κατά τη χρήση των χρηματοδοτικών μηχανισμών, οι πολιτικοί καλούνται να πάψουν να χρησιμοποιούν την ξύλινη γλώσσα της στείρας πολιτικής αντιπαράθεσης και να αξιοποιούν τις νέες ευκαιρίες χωρίς να ξεχνιούνται οι παλαιότερες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις που δεν έχουν δώσει ακόμα καρπούς: η απόφαση του Ευρ. Συμβουλίου της Βαρκελώνης (2002) για τους παιδικούς σταθμούς, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Νεολαία (2005), η Στρατηγική για τα Δικαιώματα του Παιδιού (2006), η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Οικογένεια (2007)", υπογράμμισε η ευρωβουλευτής.


O αρμόδιος Επίτροπος για την απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις παρουσίασε δέσμη φιλόδοξων μέτρων για την ενδυνάμωση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης. O
Vl.Spidla τόνισε την ανάγκη της εφαρμογής της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης πρόσβασης των ευρωπαίων πολιτών στην αγορά εργασίας με σεβασμό στην ευρωπαϊκή ποικιλομορφία και αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης τόσο μεταξύ των γενεών όσο και μεταξύ των περιφερειών της ΕΕ. H ελευθερία των θρησκευτικών πεποιθήσεων και το δικαίωμα του συνεταιρίζεσθαι καθώς και η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου σε υπερεθνικό επίπεδο με στόχο την προσαρμογή των φυσικών και νομικών προσώπων στις εξελίξεις της παγκοσμιοποίησης εντάσσονται επίσης στις προτεραιότητες της ανανεωμένης κοινωνικής ατζέντας της ΕΕ.


"Ενώπιον των ευθυνών προς τους πολίτες της οφείλει να σταθεί η Ευρώπη", υπογράμμισε το Ευρ. Συμβούλιο επισημαίνοντας τη συμπληρωματικότητα της κοινωνικής προστασίας και της οικονομικής ανάπτυξης. H οικοδόμηση της Ευρώπης και η αποτελεσματική προσαρμογή του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα πραγματοποιηθούν μέσω της σωστής αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού και της θέσπισης των κοινών φιλοδοξιών και αξιών, όπως η καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων, η ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, η κοινωνική προστασία, η ομαλή ένταξη και επανένταξη στον χώρο εργασίας.


Tέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στη δέσμευση της ΕΕ για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο που πραγματοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού κοινωνικού πακέτου και της τήρησης των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων για εργασιακά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: