Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
24/09/2008: Με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υποστήριξε ότι οι εξωδικαστικές διαδικασίες αποτελούν σημαντική διέξοδο για την επίλυση των προβλημάτων των ευρωπαίων πολιτών και αποκατάσταση της ορθής εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου. Οι ευκαιρίες είναι αρκετές αλλά όχι πολύ γνωστές, όπως η διαδικασία SOLVIT για περιπτώσεις που σχετίζονται με την ενιαία εσωτερική αγορά.

Σχετικά με την Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου ανέφερε τα εξής: "Η Έκθεση δραστηριότητας της Επιτροπής για το 2007 δίνει τη δυνατότητα κριτικής και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της Επιτροπής ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη τους μέσα από ορθή διαπραγμάτευση των υποθέσεών τους και ενημέρωση για τις εναλλακτικές δυνατότητες υποβολής αναφοράς στο ΕΚ ή καταγγελίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλα όργανα."

Η ευρωβουλευτής τόνισε ότι ο αριθμός των αναφορών αυξήθηκε το 2007. "Στόχο, όμως, είπε, αποτελεί όχι η αύξηση του αριθμού αλλά η υποβολή αναφορών με ουσιαστικό περιεχόμενο, που περιγράφουν υπαρκτά προβλήματα και δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Ευρωβουλευτές και ευρωπαίοι πολίτες απαιτούμε, εξάλλου, η Γραμματεία της Επιτροπής να επιδεικνύει ακεραιότητα και να μην αναμειγνύεται στις πολιτικές διαφορές καθορίζοντας τη διαδικασία εξέτασης αναφορών με βάση τις πολιτικές εξελίξεις και τις επιρροές της κάθε χώρας μέλους.

Η Επιτροπή Αναφορών δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης εφ' όσον υπάρχουν δικαστικές υποθέσεις σε εξέλιξη και πρέπει να σέβεται απολύτως τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Η αύξηση των μελών της από 25 σε 40 δεν έφερε αισθητά αποτελέσματα, αφού ακόμα και κατά τις ψηφοφορίες δεν παρουσιάζονται ούτε οι 25 ευρωβουλευτές".

Η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπογράμμισε ότι σημαντικό κέρδος για το μέλλον της Ευρώπης θα είναι η διεξαγωγή των διαδικασιών παραδοχής και διερεύνησης των αναφορών να γίνεται με διαφάνεια και ακεραιότητα, ώστε Γραμματεία και ευρωβουλευτές να ανταποκριθούν στην αποστολή τους με τον καλύτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: