ΈΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΕ.ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ

19/09/2008: Οι ευρωπαϊκές πολιτικές που στοχεύουν στη βελτίωση της θέσης της ευρωπαϊκής νεολαίας στην αγορά εργασίας αποτέλεσε το θέμα ημερίδας, που οργάνωσε στο Ευρωπαϊκό Kοινοβούλιο, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος (ΕΛΚ), η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Mαρία Παναγιωτοπούλου - Kασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ.

Με αφορμή την υιοθέτηση από το ΕΚ της Δήλωσης για την ενσωμάτωση των απόψεων των νέων στις ευρωπαϊκές πολιτικές, ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι των Γενικών Διευθύνσεων Απασχόλησης και Εκπαίδευσης της Ευρ. Επιτροπής καθώς και αντιπρόσωπος της γαλλικής προεδρίας, εκπρόσωποι οργανώσεων νεολαίας και ενώσεις εργοδοτών και νέων επιχειρηματιών είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα απασχολησιμότητας και αξιοποίησης των προσόντων των νέων της Ευρώπης.

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ, κ. Ρόδη Κράτσα, η οποία ανέφερε ότι παρουσιάζεται έλλειμμα όχι σε νομοθετικό επίπεδο αλλά στην εφαρμογή των ισχυόντων μέτρων και κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν ενεργότερα στις δημοκρατικές και πολιτικές διαδικασίες.

Καθώς το ποσοστό ανεργίας των νέων παραμένει υψηλό (από 5,9% έως 22,9% για το 2007), αλλά και αυξάνονται οι επιτυχίες των νέων στις σπουδές, οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στην ανάγκη στόχευσης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης κάθε επιπέδου στη δημιουργία προσόντων που θα οδηγήσουν τους νέους από την προσωρινή εργασιακή εμπειρία στη μόνιμη απασχόληση ή στην επιχειρηματικότητα.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης των Νέων του ΕΛΚ, κ. Ι.Σμυρλής, επεσήμανε το φαινόμενο της διαρροής εγκεφάλων προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και την έλλειψη επαρκούς υπερεθνικού σχεδιασμού και κατάλληλων μηχανισμών για την ενσωμάτωση των νέων στην αγορά εργασίας. Σημείωσε την επιτυχία του εκπαιδευτικού προγράμματος "Erasmus" και τα θετικά βήματα αναγνώρισης των σπουδών μέσω της διαδικασίας της Μπολόνια και πρότεινε τις συστηματικές ανταλλαγές νέων εντός της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, ώστε να αξιοποιηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και η ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Επιτροπή συμφώνησαν ότι η αξιολόγηση των πολιτικών απασχόλησης και του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Νεολαία, το 2009, χρειάζεται να συνδυαστεί με προτάσεις νέων μεθόδων προστασίας των νέων κατά την περίοδο ευέλικτης απασχολησιμότητας.

"Η θέσπιση Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς για τη διασφάλιση της ποιότητας της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα ακαδημαϊκών μονάδων, η αναγνώριση μη τυπικών και άτυπων προσόντων και το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό Σημείωμα "EUROPASS" είναι εργαλεία που πρέπει να αξιοποιηθούν για την αύξηση της κινητικότητας των νέων στην αγορά εργασίας και στον κόσμο των επιχειρήσεων", δήλωσε η Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.


Από αριστερά:o κ. Fl. Barel, επικεφαλής της, JADE - (European Confederation of Junior Enterprises) κ. I. Prainsack, Μέλος του Προεδρείου του European Youth Forum, η ευρωβουλευτής κ. Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ο κ. Ι. Σμυρλής, Πρόεδρος του YEPP, (Youth of European People's Party), η Α' Αντιπρόεδρος του Ευρ. Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής κ. Ρ.Κράτσα, η κ. M-C Petit-Perrin, Σύμβουλος σε θέματα Ανώτερης Εκπαίδευσης της Μόνιμης Γαλλικής Αντιπροσωπείας στην ΕΕ, και η κ. S.Vlandas της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρ.. Επιτροπής .

Δεν υπάρχουν σχόλια: