Τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν οι εργοδότες για την αδήλωτη εργασία των παράνομα εισερχομένων στην ΕΕ μεταναστών θα είναι πολύ υψηλά, ενώ παράλληλα θα καταβάλλονται οι πλήρεις αποδοχές και οι κοινωνικές εισφορές που αναλογούν στην παρασχεθείσα εργασία. Με την Οδηγία παρέχεται, επίσης, προσωρινή άδεια παραμονής και προστασία, όσων καταγγέλλουν την παρανομία. Αν δεν υπάρχουν αποδείξεις, ο ελάχιστος χρόνος απασχόλησης υπολογίζεται σε τρεις μήνες.
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο επαίνεσε τις προθέσεις προειδοποίησης, όσων προτίθενται να μεταναστεύσουν σχετικά με τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας. Χαιρέτισε επίσης τις προσπάθειες παρεμπόδισης φαινομένων εκμετάλλευσης ανθρώπων και αθέμιτου ανταγωνισμού από επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φθηνό εργατικό δυναμικό.
Παρατήρησε, όμως, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση για τους παράνομα εισερχομένoυς μετανάστες, καθώς πολλές γειτονικές χώρες δεν έχουν ακόμα υπογράψει τις συμφωνίες επανεισδοχής. Η παραμονή τους χωρίς εργασία και χωρίς δυνατότητα επιστροφής συνιστά κοινωνικό πρόβλημα. Η Ελλάδα έχει ζητήσει χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τους Πρόσφυγες, το οποίο υποστηρίζει και ενθαρρύνει τα κράτη μέλη σχετικά με την υποδοχή υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στο έδαφος της ΕΕ και τις συνέπειες της υποδοχής αυτής.
Στο πλαίσιο της οικονομικής ενίσχυσης προς τα κράτη μέλη, η Ευρ. Επιτροπή τονίζει επίσης το ρόλο του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων υπό το γενικό πρόγραμμα "Αλληλεγγύη και διαχείριση των μεταναστευτικών ροών". "Το Ταμείο αυτό μπορεί να συγχρηματοδοτήσει δράσεις που συνδέονται με την ανοικοδόμηση και την ανακαίνιση κέντρων υποδοχής και ενισχύει τα κράτη μέλη προκειμένου να διασφαλιστεί η δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή κοινών αξιοπρεπών προδιαγραφών", είχε απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις (Ε-5063 και Ε-5616) ο Αντιπρόεδρος της Ευρ. Επιτροπής, J.Barrot.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου