Ενώ η γενική δομή των συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι ευθύνη του κάθε κράτους μέλους και εμπίπτει στην αρμοδιότητά του, η Ευρ. Επιτροπή παρεμβαίνει για να αποκαταστήσει την ισότητα στον χρόνο συνταξιοδότησης. Στις απαντήσεις της προς τη Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, λαμβάνει ωμά υπόψη την οξύτητα του δημογραφικού προβλήματος, που πρόκειται να επιδεινωθεί την προσεχή περίοδο. Θεωρεί ότι είναι δικαιολογημένη η "επιτακτική" ανάγκη αύξησης της περιόδου απασχόλησης των γυναικών, στα πλαίσια, όμως, του σεβασμού της ισότητας.
"Η τοποθέτηση αυτή της Επιτροπής μπορεί να χαρακτηρισθεί τουλάχιστον υποκριτική όταν αναφέρεται σε μεταβατικές διατάξεις που καθορίζουν τα όρια συνταξιοδότησης διορισμένων προ του 1993. Οι ανισότητες δημιουργούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών από τις περιόδους απασχόλησης των τελευταίων με τα ανήλικα τέκνα ή τα άτομα που χρήζουν προστασίας και είναι θεμιτό να λαμβάνονται υπόψη", τόνισε η ευρωβουλευτής.
Με το νομικό επιχείρημα του χαρακτηρισμού του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα ως επαγγελματικού συστήματος, η Ευρ. Επιτροπή έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο ΔΕΚ και ανάγει τη γενική κατηγορία των εξαρτώμενων από το Δημόσιο υπαλλήλων σε ιδιαίτερη κατηγορία εργαζομένων. "Είναι, όμως, άξιο διερεύνησης γιατί ενώ η αιτιολογημένη γνώμη της Επιτροπής εναντίον της χώρας μας είχε συγκεκριμένο στόχο, την κατάργηση των διακρίσεων υπέρ των γυναικών, η προσφυγή αναφέρεται στην υποχρέωση της να εξομοιώσει τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών με εκείνα των ανδρών, ταυτίζοντας το νομοθετικό καθεστώς ίσης μεταχείρισης με την ισοπέδωση της γυναικείας προσφοράς και την ανεπίτρεπτη επέμβαση στην ευχέρεια του κράτους μέλους να καθορίζει διαδικασίες θετικών δράσεων που, μάλιστα, προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και τη νομολογία του ΔΕΚ", υπογράμμισε η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και κατέληξε:
"Δεν λείπει η βούληση να αναγνωρισθεί ο χρόνος ανατροφής τέκνων, η προσφορά στην οικογένεια. Η ΝΔ το απέδειξε εξισώνοντας την προσφορά της μητέρας στην κοινωνία με τη στρατιωτική θητεία. Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΔΕΚ - που σημειωτέον δεν μπορεί να σχολιασθεί αν δεν δημοσιευθεί - είναι βέβαιο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρει σύννομο τρόπο ώστε να εξασφαλίσει τα προνόμια των μητέρων δημοσίων υπαλλήλων, που διορίσθηκαν προ του 1993. Οποιαδήποτε όμως γενίκευση του προβλήματος και αναγωγή του σε μείζον θέμα είναι εκ του πονηρού".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου