Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρατηρεί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ότι όσον αφορά τις θετικές δράσεις υπέρ των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία, η ευρωπαϊκή νομοθεσία ορίζει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν μέτρα που προβλέπουν ειδικά πλεονεκτήματα για την εξασφάλιση της ισότητας μεταξύ αυτής της ομάδας ατόμων και των άλλων εργαζομένων.
Στην περίπτωση αυτή εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις διαδικασίες. Το Ευρ. Δικαστήριο έχει καθορίσει όμως ότι οι εν λόγω θετικές δράσεις δεν μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα να δίνεται προτεραιότητα στις γυναίκες αυτόματα και χωρίς όρους.
Με τη νομολογία του, θέτει ορισμένες προϋποθέσεις για τη θέσπιση θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών:
· η εν λόγω ομάδα πρέπει να υποεκπροσωπείται σε ένα συγκεκριμένο τομέα δραστηριότητας
· το θεσπιζόμενο μέτρο πρέπει να αντιμετωπίζει την υπάρχουσα κατάσταση και να είναι ανάλογο προς τον επιδιωκόμενο στόχο.
Αντίθετα, η κοινοτική νομοθεσία δεν προβλέπει ειδικές διατάξεις σχετικά με τις θετικές δράσεις για τους νέους, τους πάσχοντες από χρόνιες ασθένειες, τις μονογονεϊκές ή τις πολύτεκνες οικογένειες, ελλείψει σχετικής νομικής βάσης.
Η Μ.Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρατήρησε ότι η απόφαση του Ευρ. Δικαστηρίου περιορίζει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών υπέρ των γυναικών. Η Ευρ. Επιτροπή, εξ'άλλου, δεν έχει παρουσιάσει την έλλειψη νομικής βάσης για μέτρα προώθησης των νέων, στήριξης των οικογενειών και βοήθειας των μακροχρόνια ασθενών ως πρόβλημα εξασθένισης της κοινωνικής συνοχής στην ΕΕ. Αντίθετα, πρότεινε οδηγία βάσει του άρθρου 13 της Συνθήκης με θέμα την ίση μεταχείριση των προσώπων ανεξαρτήτως θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού αναπηρίας χωρίς να θέτει προτεραιότητες στην εξυπηρέτηση των αναγκών των αναπήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου