Σύμφωνα με το ΔΕΚ, η διαφορετική μεταχείριση των φύλων ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης και την ελάχιστη προαπαιτούμενη υπηρεσία αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο.
Ωστόσο, δεν αναφέρεται ο μεταβατικός χαρακτήρας των εν λόγω διατάξεων και ότι η ελληνική νομοθεσία έχει κιόλας εξισώσει τα συνταξιοδοτικά όρια και δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, παρά μόνο για όσες, καλή τη πίστη, αναμένουν να απολαύσουν αποκτηθέντα ασφαλιστικά δικαιώματα.
"Οι μεταβατικές διατάξεις αντισταθμίζουν την προσφορά των γυναικών υπαλλήλων του ελληνικού Δημοσίου στην οικογένεια και στην κοινωνία, όταν σε παλαιότερες περιόδους, χωρίς επιδόματα και βοήθεια για τη φροντίδα ανήλικων και ηλικιωμένων, οι Ελληνίδες εργαζόμενες προσέφεραν πολλαπλές υπηρεσίες στην κοινωνική αλληλεγγύη και στη διατήρηση της πολυσυζητημένης σήμερα κοινωνικής συνοχής. Συνέβαλαν με την υπερεργασία τους στο δημόσιο προϋπολογισμό και τους δινόταν ως αντάλλαγμα η ελπίδα για ενωρίτερη ολιγόχρονη απαλλαγή από τα καθήκοντα της τυπικής εργασίας.
Είμαστε αναγκασμένοι, δυστυχώς, παραμονές ευρωεκλογών, να επισημάνουμε τα αποτελέσματα της στείρας γραφειοκρατίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που "καταδικάζει" χωρίς ευαισθησία κάθε λεπτομέρεια και μεταβατική διάταξη, κάθε θετική διάκριση και ευμενέστερη μεταχείριση, πιστεύοντας ότι εκτελεί το καθήκον της - την τήρηση, δηλαδή των Συνθηκών - χωρίς να λαμβάνει υπόψη της επιχειρήματα, όπως οικογενειακοί δεσμοί, δημογραφικές εξελίξεις, δημοσιονομικό πρόβλημα", ανέφερε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.
Η ελληνική κυβέρνηση, αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση του ΔΕΚ, τόνισε την πρόθεσή της για συνεργασία τόσο σε εθνικό (με την ΑΔΕΔΥ) όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο (με την Ευρ. Επιτροπή) ώστε να εξευρεθεί δίκαιη λύση για την κατοχύρωση των κεκτημένων δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου