Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρουσιάσθηκε η πρώτη κοινή Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινωνική Προστασία και την Κοινωνική Ενσωμάτωση, γνωστή ως Έκθεση Bauer, στη σύνταξη της οποίας συνέβαλε ουσιαστικά με τις ψηφισθείσες τροπολογίες της και η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσσιώτου, μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ε.Κ. Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της Έκθεσης η ελληνίδα ευρωβουλευτής, αφού αναφέρθηκε στους λόγους που υπαγόρευσαν τη σύνταξη της Έκθεσης, δημοσιευμένης ήδη από τον Ιανουάριο 2005, τόνισε ότι πρόκειται για ένα συνθετικό κείμενο που χρειάζεται να συνεξετασθεί τόσο με τα συμπεράσματα της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και με την ενδιάμεση Έκθεση για τη Στρατηγική της Λισαβόνας.
Στην Έκθεση Bauer παρουσιάζονται μεθοδικά όλες οι πτυχές της επιτακτικής ανάγκης να παραμείνει σε ισχύ ο κεντρικός στόχος της Στρατηγικής της Λισαβόνας, δηλαδή η δραστική μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέχρι το 2010. Οι δύο γύροι της Ανοιχτής Μεθόδου Συντονισμού για την κοινωνική ενσωμάτωση σε επίπεδο 15 και- από το 2004 - σε 25 κρατών μελών κατέδειξαν ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί ο εξορθολογισμός της μεθόδου αυτής για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ένταξη. Η αύξηση των οικονομικών μεγεθών και η ενίσχυση της απασχόλησης είναι απαραίτητες για τη επίτευξη υψηλότερων επιπέδων κοινωνικής συνοχής, σε συνδυασμό με αποτελεσματικά συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης. Υπενθυμίζεται σωστά στην έκθεση η ανάγκη να στοχευθεί η παρεμπόδιση της πρόωρης εγκατάλειψης της εκπαίδευσης και κατάρτισης και η διευκόλυνση πρόσβασης των εργαζομένων με χαμηλά προσόντα στην εργασία.
«Η επένδυση στην εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση, της οποίας τα ποσοστά παραμένουν στάσιμα, θα αποβεί σημαντικός παράγοντας στην προώθηση της ενεργούς και αξιοπρεπούς συμμετοχής των πολιτών στη ζωή και τη δημοκρατία και σ΄ αυτό καλείται να συμβάλει και ο ιδιωτικός τομέας. Επιπλέον η εξάλειψη της παιδικής φτώχειας είναι απαραίτητη για την παρεμπόδιση της διαγενεακής κληρονομικότητας της φτώχειας. Γι αυτό και καλείται η Κομισιόν να επισπεύσει τις εργασίες της για την κατάρτιση ενός Συμφώνου για το Παιδί », κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου