Ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Νορβηγίας.
23/06/2006: Επίσημη αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέφθηκαν το Όσλο στα πλαίσια της 23ης Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Νορβηγίας. Στην αποστολή πήρε μέρος και η Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, μέλος της επιτροπής για τις σχέσεις της ΕΕ με την Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.
Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ως μέλος της αποστολής του ΕΚ και ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε σειρά συναντήσεων με τον Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και μέλη της Βουλής της Νορβηγίας και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συναντήσεις επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της ΕΕ-Νορβηγίας στα πλαίσια της Νέας Συμφωνίας για τον ΕΟΧ που τέθηκε σε ισχύ τον Ιανουάριο του 1994. Επί τη βάσει της συμφωνίας, η κοινοτική νομοθεσία για την εσωτερική αγορά, με εξαίρεση την διαχείριση αλιείας και τη γεωργία, έχει επεκταθεί και στην Νορβηγία, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται και εκεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εγκατάστασης. Εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον παρουσίασε η συζήτηση για την εφαρμογή και εξέλιξη της διασυνοριακής Συνθήκης του Σένγκεν, καθώς και την ενδεχόμενη ένταξη της Νορβηγίας στην ΕΕ. Άλλα θέματα των επαφών αποτέλεσαν επίσης η πολιτική και οικονομική κατάσταση της Νορβηγίας, η ασφάλεια και άμυνα, η λεγόμενη « Βόρεια Διάσταση», η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας», η ενέργεια και το περιβάλλον, η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και η αλιεία. Στον τομέα της αλιείας συζητήθηκε ιδιαίτερα η διαφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Νορβηγίας για τα «anti-dumping» μέτρα που υιοθέτησε η Κομισιόν κατά της Νορβηγίας για το σολομό, το θέμα του οποίου, στο παρόν στάδιο, εξετάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Η Μ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε συμπερασματικά ότι η συμμετοχή της Νορβηγίας, χώρας με αξιόλογες πλουτοπαραγωγικές πηγές και φυσικούς πόρους, στην περιφερειακή ανάπτυξη και τα διαρθρωτικά μέτρα στον Ευρωπαϊκό Χώρο, διευρύνει τις δυνατότητες συνεργασίας με τα κράτη μέλη της Ένωσης - ιδιαίτερα με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό και τη Ναυτιλία - και ισχυροποιεί τη διεθνή παρουσία της Ευρώπης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου