Στο πλαίσιο αυτό η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει φιλικούς κανονισμούς για τις επιχειρήσεις που αφορούν σε πραγματικές και όχι εικονικές πτωχεύσεις και να δώσει στις επιχειρήσεις μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό αναφέρει η απάντηση του Αντιπροέδρου της Ευρ. Επιτροπής και Επιτρόπου αρμόδιου για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου Κασσιώτου. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί τα άμεσα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ευρ. Επιτροπή για τη σωτηρία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεδομένου ότι το 2005 υπήρξαν 140,000 εταιρικές αφερεγγυότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 15, απειλώντας 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, την ίδια χρονιά στην Ελλάδα, σημειώθηκε σημαντική αύξηση (54,55%) των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση σε σχέση με το 2004.
Στην απάντησή του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν υπογραμμίζει ότι στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Μικρών Επιχειρήσεων υπογραμμίζεται το γεγονός ότι περιπτώσεις αφερεγγυότητας μπορούν να παρουσιαστούν ακόμη και στις πλέον υπεύθυνες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες έχουν λάβει υπόψη τους και τον επιχειρηματικό κίνδυνο. Πάνω σε αυτή τη βάση απαιτείται μια επανεξέταση των εθνικών νομοθεσιών αφερεγγυότητας, οι οποίες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Φερχόιγκεν ανέφερε ως παράδειγμα σχετική έρευνα της Επιτροπής του 2003 που κινείται σε δύο άξονες:
α) το Εθνικό δίκαιο περί αφερεγγυότητας αντιτάσσεται στη διατήρηση της βιωσιμότητας μιας επιχείρησης και στο δικαίωμα για ένα δεύτερο ξεκίνημα;
β) το "στίγμα" της πτώχευσης επηρεάζει τις δυνατότητες επιτυχίας μιας νέας πρωτοβουλίας των επιχειρήσεων που πτώχευσαν;
Η Ευρ. Επιτροπή σχεδιάζει την παρουσίαση έκθεσης με τα αποτελέσματα της ανωτέρω έρευνας με στόχο να ενισχύσει την τάση της ευρωπαϊκής πολιτικής για αλλαγή του νομικού πλαισίου που ρυθμίζει τις πτωχεύσεις. Αναμένεται με τις συστάσεις να καλυφθεί ένα ευρύ φάσμα ενεργειών που ξεκινά από τη χρησιμότητα των διαβουλεύσεων για την αποτροπή της πτώχευσης και τη σημασία σύγχρονων και αξιόπιστων νόμων αφερεγγυότητας και φθάνει ως την αποσαφήνιση και το διαχωρισμό εικονικών και μη εικονικών πτωχεύσεων.
Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε με θετικά σχόλια στην Ελλάδα η οποία ανήκει στο 1/3 των χωρών μελών που παρουσίασαν σχέδια αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που διέπει τις πτωχεύσεις.
Η ερώτηση της κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά εύστοχη από τον Επίτροπο διότι έδωσε την ευκαιρία να προβληθεί το έργο της Επιτροπής η οποία έχει θέσει ως στόχους την καλύτερη κατανόηση των λόγων για τους οποίους αποτυγχάνει μια επιχείρηση και τη λήψη προληπτικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που κινδυνεύουν να πτωχεύσουν. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μακρόχρονο πρόγραμμα που περιλαμβάνει πληροφοριακό υλικό και τεστ αξιολόγησης επιχειρήσεων για την έγκαιρη αναγνώριση επιχειρηματικών κινδύνων σε πρώιμο στάδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου