Ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
02/06/2006: Ίσες ευκαιρίες και ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον χώρο εργασίας: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ.,Μαρίας Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, στην Ολομέλεια του ΕΚ.

"Η κατοχύρωση της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών, από τους νόμους τουλάχιστον, είναι πολιτισμική αναγκαιότητα. Στον 21ο αιώνα χρειάζεται να επιμένουμε, όχι μόνο για να ισχύει ό,τι ο κοινός νους του ευρωπαίου θεωρεί αυτονόητο, αλλά και για να εκσυγχρονίζουμε και να απλοποιούμε τη νομοθεσία". Αυτό δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στη διάρκεια της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την κοινή θέση του Συμβουλίου, ενόψει της έγκρισης της Οδηγίας που αφορά στην αρχή των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης.

Για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή η κατοχύρωση της ισότητας αποτελεί βασικό στοιχείο επιτυχίας της Στρατηγικής της Λισσαβόνας. Ταυτόχρονα, όμως, απαιτείται και η ανάλυση των αρνητικών στοιχείων της εργασιακής εξέλιξης ανδρών και γυναικών, με στόχο τον εντοπισμό των σημείων που δημιουργούν τις ανισότητες.

Η M. Παναγιωτοπούλου, ως εισηγήτρια της γνωμοδότησης της Επιτροπής Απασχόλησης, υπενθύμισε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου της Ευρ. Επιτροπής, όταν συνειδητοποίησε, ότι με τροπολογία στο κείμενο της νέας Οδηγίας, εκτός από τη σύνοψη του κοινοτικού δικαίου και της νομολογίας του ΔΕΚ (ίσες αμοιβές για άνδρες και γυναίκες, ίση αντιμετώπιση από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, ίση μεταχείριση στην επαγγελματική κατάρτιση, στην πρόσληψη, στην ανέλιξη στην εργασία, καθώς και το βάρος της απόδειξης των ανισοτήτων) προστέθηκε και η ίση μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες για τις γονικές άδειες.

"Η αρμονική συνύπαρξη εργασίας και ιδιωτικής ζωής τοποθετείται στους πρωταρχικούς στόχους του σχεδίου "Χάρτη Πορείας για την Ισότητα" που παρουσίασε η Ευρ. Επιτροπή, καθώς και στην απόφαση του Ευρ. Συμβουλίου για το "Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Ισότητα των Φύλων"", συνέχισε η M. Παναγιωτοπούλου. "Βέβαια, στα κείμενα αυτά ουδέποτε αναφέρεται η λέξη οικογένεια, έστω και εάν εννοείται. Φανταστείτε οι άνδρες και οι γυναίκες να απέκλειαν από την ιδιωτική τους ζωή τη δημιουργία οικογένειας"!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γονικές άδειες (Οδηγία 96/34/ΕΚ μεταξύ Ευρ. Επιτροπής και κοινωνικών εταίρων) δίνουν την ευκαιρία να χορηγηθούν διευκολύνσεις δικαιολογημένης απομάκρυνσης από την εργασία. Ταυτόχρονα, όμως, στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να θεραπευθούν οι συνέπειες της περιοδικής αφοσίωσης του άνδρα ή της γυναίκας σε όσους έχουν ανάγκη υποστήριξης στην οικογένεια, δηλ. νέους, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες.

Οι οδηγίες για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών έχουν πλήρως ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία. Η Νέα Διακυβέρνηση φροντίζει με συνεχή επαγρύπνηση για την υλοποίηση των μέτρων που αναδεικνύουν την Ελληνίδα πρωτεργάτρια της κοινωνικής συνοχής, της οικονομικής ανάπτυξης και της συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η Ελλάδα συμβάλλει, ώστε στον κόσμο του αύριο η ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών να γίνει πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: