Στην απασχόληση το κύριο βάρος των ενεργειών της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ.

16/02/2006: Στην απασχόληση το κύριο βάρος των ενεργειών της Αυστριακής Προεδρίας της ΕΕ. Απάντηση του Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Τα θέματα της απασχόλησης βρίσκονται στο επίκεντρο των εργασιών του Συμβουλίου στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας. Το προηγούμενο έτος το Συμβούλιο καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση για το διάστημα 2005 – 2008 ενώ φέτος θα εξετάσει τον τρόπο εφαρμογής τους. Αυτό απάντησε η Αυστριακή Προεδρία του Συμβουλίου σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Η κ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την εξάλειψη των φραγμών εντός των ευρωπαϊκών αγορών εργασίας έως το τέλος του 2005. Σ΄ αυτό καλείται το Συμβούλιο να προβεί στις δέουσες ενέργειες, ώστε τα προτεινόμενα μέτρα να γίνουν πράξη για τους εργαζομένους στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία. Ζητήθηκαν από την Αυστριακή Προεδρία στοιχεία για την πρόοδο που επετεύχθη σε κάθε κράτος μέλος ως προς:
  • την ελάττωση εμποδίων για την αναγνώριση επαγγελματικών τυπικών προσόντων και άτυπης εκπαίδευσης
  • την απόκτηση γνώσεων στις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών από όλους τους πολίτες και ειδικότερες ομάδες, όπως οι άνεργες γυναίκες
  • τη δυνατότητα μεταφοράς κοινωνικών δικαιωμάτων και τον συντονισμό συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στην ΕΕ.
Το Συμβούλιο διευκρινίζει ότι στους πρώτους μήνες της Αυστριακής Προεδρίας θα δοθεί έμφαση όχι μόνο στα ζητήματα της απασχόλησης, αλλά και στα θέματα της κοινωνικής ενσωμάτωσης και της κοινωνικής προστασίας. Προτεραιότητες ακόμη της Αυστριακής Προεδρίας αποτελούν:
  • η αλλαγή της οδηγίας για το χρόνο απασχόλησης,
  • η συνέχιση των εργασιών για το συντονισμό της νομοθεσίας στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, και
  • η εξέταση της πρόσφατης πρότασης της Επιτροπής για την βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων.
Η Αυστριακή Προεδρία επίσης θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν επί βρετανικής Προεδρίας για τη νέα κοινοτική στρατηγική προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων. Τέλος ο Αυστριακός Υπουργός Εργασίας κ. Martin Bartenstein στην απάντησή του διαβεβαίωσε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, ότι θα στηρίξει ενεργά τη ατζέντα για Μεταρρύθμιση του Πλαισίου Κανονισμού δίνοντας ιδιαίτερη προτεραιότητα στο αποτελεσματικότερο νομοθετικό έργο.

Η κ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε ότι παρατηρείται αργοπορία στην πραγμάτωση του στόχου μιας ευέλικτης αλλά και κοινωνικά ασφαλούς αγοράς εργασίας, αλλά και ότι κατά τη διάρκεια της Αυστριακής Προεδρίας μπορούμε να ελπίζουμε σε ουσιαστικότερα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: