Απλούστευση και επιτάχυνση της εκδίκασης των απαιτήσεων μικρής αξίας προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών.

20/12/2006: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε πρόταση κανονισμού για τη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας εκδίκασης μικροδιαφορών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις με διασυνοριακό χαρακτήρα.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, συμμετείχε στην επεξεργασία του κανονισμού από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του ΕΚ. Επιδοκιμάζει τη θέσπιση του κανονισμού, καθώς η έλλειψη ταχέων και ανέξοδων διαδικασιών για εκδίκαση μικροδιαφορών συχνά αποτρέπει την προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η πρόταση στοχεύει στην απλούστευση και επιτάχυνση της εκδίκασης χρηματικών ή μη χρηματικών απαιτήσεων, εκτός τόκων, δαπανών και εξόδων που δεν υπερβαίνουν τα 2000 ευρώ. Η αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων που εκδίδονται σε κράτος μέλος, διαφορετικό από εκείνο στο οποίο ασκήθηκε η αγωγή, προσφέρει ένα προαιρετικό επιπλέον μέσο προστασίας χωρίς να θίγονται όσα προβλέπονται από τις νομοθεσίες των κρατών μελών.

Με εξαίρεση τη Δανία, όλα τα άλλα κράτη μέλη συμμετέχουν στη θέσπιση του νέου κανονισμού . Στο πλαίσιο των δικονομικών τους συστημάτων και παραδόσεων, ειδικές διαδικασίες επίλυσης μικροδιαφορών με απλουστευμένη διαδικασία υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο (Αγγλία-Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία), στην Ιρλανδία, τη Σουηδία, Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Φιλανδία και τις Κάτω Χώρες. Ο προτεινόμενος κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε υποθέσεις που αφορούν:

α) στο καθεστώς ή την ικανότητα δικαίου φυσικών ή νομικών προσώπων,
β) στα περιουσιακά δικαιώματα που προκύπτουν από σχέσεις συζύγων, διαθήκες και κληρονομική διαδοχή,
γ) σε πτωχεύσεις, διαδικασίες λύσης και εκκαθάρισης αφερέγγυων επιχειρήσεων ή άλλων νομικών προσώπων, δικαστικούς ή πτωχευτικούς συμβιβασμούς και ανάλογες διαδικασίες,
δ) σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης,
ε) σε διαιτησίες, και στ) σε εργατικές διαφορές.

Για τον περιορισμό των εξόδων και των καθυστερήσεων, τα διαδικαστικά έγγραφα θα επιδίδονται στους διαδίκους και με τα νεότερα τεχνολογικά μέσα, (απλή επιστολή, τηλεομοιοτυπία ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο). Η διαδικασία θα είναι γραπτή, εκτός αν το δικαστήριο κρίνει αναγκαία την προφορική ακρόαση. Η εκπροσώπηση από συνήγορο δεν θα είναι υποχρεωτική. Το δικαστήριο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί ακρόαση με ηχητική διάσκεψη, εικονοδιάσκεψη ή ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Θα δέχεται - μεταξύ άλλων - την παροχή αποδεικτικών στοιχείων μέσω τηλεφώνου ή και με ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Η απόφαση θα εκδίδεται εντός έξι μηνών από την κατάθεση της αγωγής και θα είναι άμεσα εκτελεστή, με την επιφύλαξη άσκησης ενδίκου μέσου.

"Ο κανονισμός ενεργοποιεί μια διαδικασία γρήγορη, φιλική και με χαμηλό κόστος για τον πολίτη καθώς τα έξοδα, οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των ευρωπαίων πολιτών κατά τη δικαστική διεκδίκηση απαιτήσεων είναι σήμερα αντιστρόφως ανάλογα με την αξία της απαίτησης. Με τον προτεινόμενο κανονισμό για την επίλυση μικροδιαφορών θα μειωθεί το οικονομικό κόστος των συναλλαγών και θα αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς", δήλωσε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: