Πρόσφατη έρευνα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έδειξε ότι σε 71 και πλέον χώρες, η βία κατά των γυναικών είναι ευρέως διαδεδομένη, πολυσύνθετη και συγχρόνως διαφορετική στις εκφάνσεις της, εμφανιζόμενη ως φυσική , σεξουαλική , ψυχολογική , ηθική και οικονομική βία. Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι μία στις τρείς γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα φυσικής ή σεξουαλικής βίας, με δράστη άτομο του περιβάλλοντός της.
Στην Ελλάδα, με βάση στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2003, από τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας το 67% είναι έγγαμες. Ένα ποσοστό 56% από αυτές άρχισε να κακοποιείται μετά το γάμο. Στη Γαλλία, μία γυναίκα πεθαίνει λόγω ενδοοικογενειακής βίας κάθε δύο μέρες, ενώ στην Αυστραλία, τον Καναδά, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και τις ΗΠΑ ένα ποσοστό 40-70% επί του συνόλου των δολοφονημένων γυναικών, έχουν σκοτωθεί από το σύντροφό τους. Εξάλλου η πλειοψηφία των ατόμων που πέφτουν θύματα σωματεμπορίας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά. Πέρα από την σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση, υπάρχουν επίσης πάνω από 130 εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.
Στην Ανατολική και Νότια Ασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, σύνηθες φαινόμενο αποτελεί ακόμη και σήμερα η βρεφοκτονία, η προγεννητική επιλογή του φύλου και η συστηματική παραμέληση των κοριτσιών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι κοινωνικοί εταίροι πρόσφατα ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για την σύναψη συμφωνίας σχετικά με την καταπολέμηση της βίας στον εργασιακό χώρο. Το Συμβούλιο της Ευρώπης προωθεί μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών με τη συμπαράσταση των εθνικών κοινοβουλίων. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο κατά της βίας και της κακοποίησης των γυναικών στην Ε.E. και παγκοσμίως έχει υιοθετήσει εκθέσεις για την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και ενέκρινε το τρίτο Προγράμμα "Δάφνη" για δράσεις καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, παιδιών και νέων (2007-2013) ,στο πλαίσιο του οποίου ζήτησε την πολιτική δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακήρυξη ενός ευρωπαϊκού έτους κατά της βίας.
Η ημέρα κατά της βίας είναι μόνο μια αφορμή για να καταλάβουμε ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα δικαίου και ζήτημα πολιτισμού. Είναι ευθύνη όλων να πολεμούμε το φαινόμενο καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος.
Η Νέα Διακυβέρνηση της χώρας μας έχει δείξει την ευαισθησία της απέναντι στο πρόβλημα ψηφίζοντας πρόσφατα νόμο (27 Ιουλίου 2006), ο οποίος περιέχει διατάξεις για την εξάλειψη της ενδοοικογενειακής βίας σε κάθε μορφή συμβίωσης και κατά της παιδοφιλίας, καθιερώνει αυστηρότερες ποινικές κυρώσεις,ενώ προσπαθεί να προστατεύσει τα θύματα βίας από τον κοινωνικό διασυρμό», καταλήγει η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου