Για μια Ευρώπη ανταγωνιστική στην έρευνα, καινοτομία και απασχόληση.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
05/07/2006: "Αναντίρρητα, η χρήση των τεχνολογιών και των καινοτομιών στην οικονομική, επιχειρησιακή και εμπορική δραστηριότητα συμβάλλει αποφασιστικά στην κατακόρυφη αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και στην εξασφάλιση νέων ποιοτικών θέσεων απασχόλησης", υποστήριξε με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου με την ευκαιρία συζήτησης έκθεσης της κ. Del Castillo για την έρευνα, την καινοτομία και τις επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. "Παρά το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά όργανα αναγνωρίζουν τη ζωτική σημασία της προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας", συνέχισε η ομιλήτρια του ΕΛΚ, η ΕΕ εξακολουθεί ως σύνολο να μην αξιοποιεί επαρκώς τις δυνατότητές της, ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό, ούτε σε ικανότητα χρηματοδότησης". Μετά την αναθεώρηση του 2005 είναι απαραίτητη η εντατικότερη επιδίωξη υλοποίησης των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Τα εθνικά μεταρρυθμιστικά προγράμματα αναγνωρίζουν τις πολιτικές για την έρευνα, την καινοτομία και τις εφαρμογές τους και για τη χρηματοδότηση τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν το 3% του ΑΕΠ, ανέφερε η ευρωβουλευτής. Κατά τη γνώμη της κ. Παναγιωτοπούλου "δεν έχει τόση σημασία η επίτευξη του μέγιστου επιδιωκόμενου ποσοστού χρηματοδότησης, όσο η μεταρρύθμιση των δημόσιων συστημάτων έρευνας που συνδυάζεται με την αναδιάρθρωση και προαγωγή της αποτελεσματικότητας των πανεπιστημιακών επιστημονικών ιδρυμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων και, γενικότερα, με τη διάχυση του ενδιαφέροντος για γνώση και έρευνα σε ανανεωμένα εκπαιδευτικά συστήματα και σε αποδοτικά προγράμματα δια βίου μάθησης. Η διευκόλυνση των συμπράξεων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, οι διασυνοριακές συνεργασίες, η ορθή διαχείριση των κοινοτικών δημοσιονομικών πόρων και χρηματοδοτικών μέσων με τη φροντίδα της Επιτροπής και η πρόσβαση στη δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα των Επενδύσεων αναμένεται να εξασφαλίσουν αύξηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και εφαρμογών, κυρίως από τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις".
Για την ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κρίνεται θετικά η πρόθεση συμμετοχής των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκές Πλατφόρμες Τεχνολογίας. Κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τις μικρές μονάδες επιχειρηματικής δραστηριότητας σε μια ενιαία αγορά και θα συντελέσει στην περιφερειακή σύγκλιση της τεχνολογικής πρωτοπορίας και της ανάπτυξης. "Η μεγιστοποίηση της απόδοσης της έρευνας και της καινοτομίας επιτυγχάνεται", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, "με την προώθηση του ανθρώπινου δυναμικού στην αριστεία, καθώς και με τη δημιουργική συνεργασία της Ανώτατης Εκπαίδευσης και των φορέων δια βίου μάθησης με τον επιχειρησιακό και παραγωγικό τομέα. Αναφερόμενη στις επιτυχίες των ευρωπαϊκών ομάδων στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ευχήθηκε "η Ευρώπη να γίνει παγκόσμια ανταγωνιστική στην έρευνα, όπως έγινε και στο ποδόσφαιρο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: