Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Με αφορμή αυτό τον εορτασμό που φέτος εστιάζεται στις γλώσσες και στον κυβερνοχώρο, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, χαιρετίζει τις προσπάθειες, τόσο της UNESCO όσο και των ευρωπαϊκών οργάνων να προωθήσουν τη γλωσσική πολυμορφία και, μέσω αυτής, την διατήρηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας μέσα στην ευρωπαϊκή κοινότητα.
Από την UNESCO τονίζεται ότι σχεδόν οι μισές από τις 6,000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη. Η ευρωβουλευτής υπενθυμίζει ότι η μητρική γλώσσα, αυτό το αυτοφυές αγαθό, αποτελεί το πιο δυνατό εργαλείο διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και έμψυχης. Κάθε λοιπόν προσπάθεια ενίσχυσης της δεν συμβάλλει μόνο στην προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και την πολύγλωσση εκπαίδευση, που αυξάνουν τα προσόντα και διευκολύνουν την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά βοηθά επιπλέον στη διατήρηση των γλωσσικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων και παραδόσεων κάθε λαού, που, σε τελική ανάλυση, αποτελούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Επιπλέον, δεδομένου ότι η μητρική γλώσσα είναι ο φορέας των ιδεών και του πολιτισμού κάθε λαού, η προσέγγιση και ο σεβασμός της ενισχύει το πνεύμα της αλληλεγγύης που βασίζεται πάνω στην κατανόηση, την ανοχή και στον διάλογο.
Με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας μητρικής γλώσσας η ευρωβουλευτής κατέθεσε γραπτή ερώτηση για να πληροφορηθεί εάν η Ε. Ε προτίθεται να βελτιώσει την Οδηγία 77/486/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί σχολικής φοιτήσεως των τέκνων διακινουμένων εργαζομένων, ώστε να καθοριστούν σαφέστερα οι υποχρεώσεις των κρατών μελών. Η Οδηγία αυτή προβλέπει στο άρθρο 3 ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν, σύμφωνα με την επικρατούσα κατάσταση στο εσωτερικό τους, τα νομικά τους συστήματα και σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης, τα κατάλληλα μέτρα για την προώθηση της παιδείας και της μητρικής γλώσσας των τέκνων των διακινούμενων εργαζομένων.
"Ιδιαίτερα φέτος που συνεορτάζεται το Έτος Κινητικότητας των εργαζομένων, μια νέα προσπάθεια για τη συντήρηση των ευρωπαϊκών γλωσσών, και κυρίως των λιγότερο ομιλουμένων, θα βοηθήσει τις νέες γενιές ευρωπαίων, που ζουν σε χώρα διαφορετική από εκείνη της καταγωγής τους να εξασφαλίσουν ένα επιπλέον επαγγελματικό εφόδιο, βελτιστοποιώντας τη γνώση της μητρικής τους γλώσσας", καταλήγει η κ Παναγιωτοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου