Η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο πλαίσιο της Φιλανδικής Προεδρίας.

12/06/2006: Η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, με μέλη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ε.Κ. στη Φιλανδία. Επίσημη αντιπροσωπεία στη Φιλανδία απέστειλε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων για να συζητήσουν θέματα που θα αποτελέσουν τομείς προτεραιότητας της Φιλανδικής Προεδρίας το επόμενο εξάμηνο, στο πλαίσιο της περιόδου περισυλλογής για το Ευρωσύνταγμα, της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου, της βελτίωσης της νομοθεσίας και της μείωσης των διοικητικών δαπανών.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της αποστολής, είχε για δυο μέρες (8 - 9 Ιουνίου) σειρά επαφών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές του κοινοβουλίου, μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και του εθνικού διαμεσολαβητή. Η αποστολή συναντήθηκε επίσης χωριστά με τους Υπουργούς Βιομηχανίας και Εμπορίου, Δικαιοσύνης και δικαστές του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου με τους οποίους συζητήθηκαν η ενίσχυση της δικαιοσύνης και η εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικαστικού χώρου.

Μερικά από τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν οι προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας με περαιτέρω υλοποίηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το δημογραφικό πρόβλημα, η διαχείριση της αλλαγής κλίματος και ασφάλειας στην Ευρώπη, η προώθηση της διαφάνειας, γρήγορης και αποδοτικής διαδικασίας λήψης αποφάσεων και η βελτίωση της ποιότητας της κοινοτικής νομοθεσίας. Με αφορμή τις δυσκολίες επικύρωσης της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, η Φιλανδία συμμερίζεται την άποψη ότι η διαδικασία επικύρωσης πρέπει να παραμείνει ανοιχτή, όμως, θεωρεί επίσης ότι οι δυνατότητες που παρέχονται από τις υπάρχουσες Συνθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν πλήρως κατά την ανάπτυξη κοινοτικών δράσεων. Στις 12 Μαΐου 2006, η Φιλανδική βουλή ψήφισε υπέρ της έναρξης των εργασιών για τη διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Εξαιρετικό επίσης ενδιαφέρον είχαν οι συζητήσεις που αφορούν σε υπό εξέταση θέματα της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων όπως:
  • το εφαρμοστέο δίκαιο στις εξωσυμβατικές ενοχές,
  • η πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου που αφορά στη θέσπιση ευρωπαϊκής διαδικασίας μικροδιαφορών με διασυνοριακό χαρακτήρα σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις για απαιτήσεις η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τα 2000 ευρώ και
  • η Οδηγία για τη Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Με την ανάληψη της Προεδρίας, η Φιλανδία δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να βρει πολιτική συμφωνία στο Συμβούλιο για τα παραπάνω κείμενα της κοινοτικής νομοθεσίας. Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, συνεχάρη τους Φιλανδούς υπουργούς για την υποδοχή και διοργάνωση της επίσκεψης και δήλωσε συμπερασματικά ότι διαγράφονται ευνοϊκές οι προοπτικές για την προώθηση της ιδέας δημιουργίας ενοποιημένου ευρωπαϊκού χώρου ειρήνης, δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: