Nέο δίκτυο ευρωπαϊκής πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών ΕΕ.

27/02/2006: Nέο δίκτυο ευρωπαϊκής πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών ΕΕ: Απάντηση της Επιτροπής στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Το θέμα της ανάγκης πληρέστερης ενημέρωσης των ευρωπαίων πολιτών για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ και της αξιολόγησης των γραφείων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, έθεσε με ερώτησή της στην Κομισιόν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. "Η Ευρ. Επιτροπή έχει θέσει από την 1η Μαΐου 2005 σε εφαρμογή ένα νέο δίκτυο ευρωπαϊκής πληροφόρησης", ανέφερε στην απάντησή του ο Επίτροπος κ. Ποτότσνικ. Το δίκτυο αυτό λειτουργεί σ’ ολόκληρη τη διευρυμένη ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 3 δίκτυα (με 42 γραφεία) από τα συνολικά 393 νέα λειτουργούντα στην ΕΕ. Τα δίκτυα αυτά έχουν αντικαταστήσει τα παλαιά Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφόρησης, Αγροτικής Ενημέρωσης και τα αποκαλούμενα Σταυροδρόμια Προώθησης, που λειτουργούσαν σε δημόσιες αστικές και αγροτικές περιοχές αντίστοιχα. Οι στόχοι του νέου δικτύου έχουν βελτιωθεί, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες ενημέρωσης του κοινού.

Στο ερώτημα της Ελληνίδας ευρωβουλευτού για τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς του δικτύου, η Κομισιόν απάντησε ότι αυτοί πρέπει να είναι σύμφωνοι με τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό κανονισμό. Τα νέα δίκτυα επιλέχθηκαν με τη μέθοδο πρόσκλησης ενδιαφέροντος σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν C/2004/2869. Κάθε Ευρωπαϊκό δίκτυο πληροφόρησης επιδοτείται έως 24 χιλιάδες ευρώ, ενώ τα προηγούμενα δίκτυα επιχορηγούνταν έως 20 χιλιάδες ευρώ. Επιπλέον, η Γενική Διεύθυνση για την Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσων Ενημέρωσης της Ευρ. Επιτροπής, σκοπεύει να ανακοινώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις αρχές του 2007, ώστε να ανοίξουν δίκτυα σε γεωγραφικές περιοχές, οι οποίες δεν καλύπτονται επαρκώς από το σημερινό δίκτυο, λαμβάνοντας υπόψη την μελλοντική διεύρυνση σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Αναφορικά με την αξιολόγηση της λειτουργίας των δικτύων, ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι η πραγματική αξία των δικτύων στην πολιτική της επικοινωνίας, ιδιαίτερα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, επιβεβαιώθηκε και με μια εσωτερική αξιολόγηση των προηγούμενων δικτύων πληροφόρησης που έγινε το 2003. "Η επόμενη έρευνα αξιολόγησης αναμένεται να διεξαχθεί στο τέλος του τρέχοντος έτους", ολοκλήρωσε ο κ. Ποτότσνικ.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Επιτρόπου,η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. χαιρέτισε την εφαρμογή του νέου δικτύου και ευχήθηκε να γίνει αποτελεσματικότερο. " Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα ολοκληρωθεί ταχύτερα αν οι πολίτες της ΕΕ συμμετέχουν ενεργότερα στη λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν έχουν ταχεία, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: