Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" με ομιλία της κήρυξε την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Παιδιά φυλακισμένων γονέων: Ευρωπαϊκές προοπτικές", που έλαβε χώρα στις 12 και 13 Μαΐου στη γαλλική πρωτεύουσα.
Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα παιδιά φυλακισμένων γονέων, την Ομοσπονδία για τα δίκτυα γονέων και παιδιών και το Ίδρυμα Bernard Van Leer, έλαβαν μέρος εμπειρογνώμονες, πολιτικοί,νομικοί, ψυχολόγοι, εκπρόσωποι οικογενειακών ενώσεων και δημοσιογράφοι. Στόχος του ήταν η ανάδειξη των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των φυλακισμένων,τόσο μέσα στις φυλακές όσο και έξω, η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και των υπευθύνων αρχών καθώς και οι προτάσεις μέτρων που αφορούν στην βελτίωση της ζωής αυτών των παιδιών μέσα σε ένα πλαίσιο στοργής, ψυχολογικής και εκπαιδευτικής υποστήριξης. Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, κάθε χρόνο, 700.000 παιδιά αποχωρίζονται από τους φυλακισμένους γονείς τους ενώ το ποσοστό των φυλακισμένων γυναικών π.χ. στην Ολλανδία ανέρχεται σε 8,2%, στην Ελλάδα 5,1% και στην Ιρλανδία σε 2,9%.
Κατά την ομιλία της, η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου τόνισε ότι η κράτηση και φυλάκιση ενός γονέα επηρεάζει σημαντικά την ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, ενώ τα μικρά παιδιά πλήττονται ιδιαίτερα από τον χωρισμό με την μητέρα τους. Επεσήμανε ότι, στην περίπτωση που οι εναλλακτικές ποινές δεν είναι δυνατές, θα πρέπει να εφαρμοστεί στην κατάσταση των μητέρων με μικρά παιδιά μέσα στις φυλακές μια συγκεκριμένη πολιτική για την προστασία της μητρότητας και των βρεφών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το περιβάλλον του παιδιού μέσα στην φυλακή θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του, με δημιουργία χώρων για παιχνίδι, κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επαφές με το εξωτερικό περιβάλλον.
Η Eλληνίδα ευρωβουλευτής υπενθύμισε τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για τα σωφρονιστικά συστήματα, που υιοθετήθηκαν τον Ιανουάριο του 2006 από το Συμβούλιο της Ευρώπης, οι οποίοι προβλέπουν οι φυλακισμένοι να διατηρούν και να αναπτύσσουν τις οικογενειακές σχέσεις τους όσο το δυνατόν φυσιολογικότερα. Η στενή σύνδεση μεταξύ της φυλακής και του οικογενειακού περιβάλλοντος και η απλοποίηση των διαδικασιών των επισκέψεων είναι παράγοντες που ευνοούν την διατήρηση των οικογενειακών σχέσεων.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι μέτρα υποστήριξης, ιδιαίτερα κοινωνικο- εκπαιδευτικής φύσεως, είναι απαραίτητα, τόσο για την ανασυγκρότηση της οικογενειακής αρμονίας, όσο και για την κοινωνική και επαγγελματική επανένταξη μετά την έκτιση της ποινής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου