Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου που συνέβαλε ουσιαστικά με τις υπερψηφισθείσες τροπολογίες της στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου δήλωσε ικανοποιημένη για την συμπερίληψή τους στην έκθεση. Μεταξύ άλλων, με τις τροπολογίες ενισχύεται η προστασία των εργαζομένων κατά την αναζήτηση θέσεων εργασίας μέσω της κινητικότητας και/ή της βελτίωσης των επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ευρωβουλευτής πρότεινε επίσης την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για πολιτικές προς όφελος της νεολαίας. Υπερψηφίστηκε επίσης η πρότασή της για βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εργασίας με καλλιέργεια και ενίσχυση των ιδιαίτερων προσόντων ανά φύλο και ηλικία.
Η Μ.Παναγιωτοπούλου θεωρεί θετικό ότι το ψήφισμα προτείνει τη διενέργεια εκστρατειών ευρείας ενημέρωσης για την αναγκαιότητα των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων: Οι δημογραφικές αλλαγές (γήρανση - 18 εκ. λιγότεροι νέοι έως το 2030, μείωση του ποσοστού γεννήσεων, μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής - αύξηση του αριθμού των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών έως και 52,3% μεταξύ 2005-2030 και αύξηση των μη ενεργών ατόμων έως και 66%), οι τεχνολογικές εξελίξεις, η παγκοσμιοποίηση, η εμφάνιση νέων βιομηχανικών οικονομιών και οι επακόλουθες πιέσεις στις δημόσιες δαπάνες απαιτούν επείγουσα μεταρρύθμιση των κοινωνικών συστημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτά διαδραματίζουν παραγωγικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτή η μεταρρύθμιση έχει αντίκτυπο τόσο στη νομοθεσία, όσο και στους προϋπολογισμούς, στη δημόσια διοίκηση και στις εργασιακές σχέσεις. Επισημαίνεται ότι η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να σημαίνει εγκατάλειψη των επιτευγμάτων του ευρωπαϊκού μοντέλου για καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, εξάλειψη της φτώχειας αλλά διατήρηση των θεμελιωδών αξιών μέσω της εξασφάλισης της βιωσιμότητάς του.
"Η βάση για τη μεταρρύθμιση και τη βιωσιμότητα", ανέφερε στις δηλώσεις της η Eλληνίδα ευρωβουλευτής, "είναι ένα δυναμικό, προσανατολισμένο προς την καινοτομία και φιλικό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον, το οποίο σέβεται την ισορροπία εργασίας-ιδιωτικής ζωής (η έννοια της "ευελιξίας με ασφάλεια") και αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης. Το ζήτημα της βιωσιμότητας επικεντρώνεται ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά και μεσογειακά συστήματα, όπου και δικαιολογείται η ανάγκη εξέτασης νέων τρόπων χρηματοδότησης των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης. Η ανταγωνιστικότητα και το κοινωνικό μοντέλο δεν αντιμετωπίζονται αντιφατικά, αλλά μάλλον αλληλεξαρτώμενα. Η ατζέντα του εκσυγχρονισμού βασίζεται στην αρχή ότι η κοινωνική πολιτική, εφόσον χαραχθεί ορθώς, αποτελεί παραγωγικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας".
Η Μ. Παναγιωτοπούλου υπενθύμισε ότι και οι προτάσεις του νέου Κανονισμού για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, θέμα για το οποίο ήταν εισηγήτρια του ΕΛΚ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, ενισχύουν επίσης το ίδιο την οικονομική και κοινωνική συνοχή υποστηρίζοντας τις πολιτικές των κρατών μελών που αποβλέπουν στην επίτευξη πλήρους απασχόλησης, στην βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας στον χώρο εργασίας και στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων, όσον αφορά στην απασχόληση.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι "η Νέα Διακυβέρνηση χρησιμοποιεί σωστά όλα τα κονδύλια που έχει μέχρι τώρα λάβει από την ΕΕ και στηρίζει ιδιαίτερα τις απομακρυσμένες αστικές, νησιωτικές και παρακμάζουσες αγροτικές περιοχές".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου