Κενό στις κοινοτικές Οδηγίες κατά των διακρίσεων.

12/01/2007: Οι διακρίσεις σε τομείς εκτός της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης, μεταξύ άλλων, και οι διακρίσεις για λόγους ηλικίας, αποτελούν αντικείμενο μελέτης την οποία εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να παρουσιάσει σύντομα.

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου η οποία ζήτησε να πληροφορηθεί εάν προβλέπεται εναρμόνιση της απαγόρευσης διακρίσεων κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Αφορμή ήταν οι αυξανόμενες διαμαρτυρίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες για την απαγόρευση εισόδου σε οικογένειες με παιδιά όταν επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει τονίζοντας ότι: "Το γεγονός ότι ορισμένες ιδιωτικές οντότητες, όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια δεν δέχονται παιδιά στο πλαίσιο της εμπορικής πολιτικής τους δεν μπορεί να θεωρηθεί εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία, ούτε διάκριση για λόγους εθνικότητας η οποία απαγορεύεται από την Συνθήκη ΕΚ και από την Οδηγία 2004/38/ΕΚ. Η Οδηγία 2004/38/ΕΚ σχετικά με το δικαίωμα των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών ορίζει ότι οι δικαιούχοι της Οδηγίας δικαιούνται ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους του κράτους μέλους, στο πεδίο εφαρμογής της Συνθήκης ΕΚ. Επιπλέον, το άρθρο 18 της Συνθήκης ΕΚ αναγνωρίζει σε κάθε πολίτη της Ένωσης το δικαίωμα να μετακινείται και να διαμένει ελεύθερα στην επικράτεια των κρατών μελών, με την επιφύλαξη των περιορισμών και των προϋποθέσεων που εκτίθενται στη Συνθήκη και στις διατάξεις που θεσπίζονται για την εφαρμογή της. Το άρθρο 49 της Συνθήκης ΕΚ απαγορεύει περιορισμούς στην ελευθερία παροχής υπηρεσιών εντός της Κοινότητας όσον αφορά υπηκόους κρατών μελών που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος της Κοινότητας άλλο από εκείνο του αποδέκτη της παροχής.

Η Οδηγία 2000/78/ΕΚ απαγορεύει διακρίσεις για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, κλπ. μόνο στον τομέα της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και δεν καλύπτει την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως ξενοδοχεία ή εστιατόρια".

Η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου δήλωσε "ελπίζουμε σύντομα να καλυφθεί το κενό στην ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά των διακρίσεων, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες και γενικά οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απολαμβάνουν ελευθερίας και ίσης μεταχείρισης ως αποδέκτες υπηρεσιών, και ως τουρίστες να μην υφίστανται περιορισμούς σε κανένα κράτος μέλος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: