Η συνεδρίαση της Διακομματικής Ομάδας "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού" πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στο ΕΚ στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Στη συνάντηση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι της Αυστριακής Προεδρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ευρωβουλευτές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η κ. Lopez, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Οικογενειακή Δράση, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών, παρουσίασε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στις κοινωνικές και δημογραφικές συμπεριφορές των ευρωπαϊκών οικογενειών οι οποίες χαρακτηρίζονται από αστάθεια, μεγάλα ποσοστά υπογεννητικότητας και μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που γεννιούνται εκτός γάμου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, έδωσε έμφαση στις πολιτικές πρόληψης της φτώχειας που τα κράτη μέλη δύνανται να λάβουν, επαναλαμβάνοντας τακτικά ότι η επιτυχία αυτών των πολιτικών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υποστήριξη που δίνεται στην οικογένεια. Η κ. Lopez κατέληξε ότι η οικογένεια στηρίζει την απασχόληση, την κοινωνική αλληλεγγύη, την αναδιανομή του πλούτου μεταξύ των γενεών, την κοινωνική συνοχή και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Στην παρέμβασή του ο κ. Berchtold, Γενικός Διευθυντής του αυστριακού Υπουργείου Κοινωνικής Προστασίας, επέμεινε στην συνέργεια ανάμεσα στους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη την οικογενειακή διάσταση σε όλες τις πολιτικές, καθώς και την ανάπτυξη ειδικών δράσεων για την εκπαίδευση, την υγεία και προστασία των οικογενειών και παιδιών ώστε να διατηρηθεί η διαγενεακή αλληλεγγύη. Ο κ. Berchtold υπενθύμισε επίσης, τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η οικογένεια, τόσο από πλευράς κοινωνικοποίησης όσο και από πλευράς αλληλεγγύης και επέμεινε στην αναγκαιότητα απόδοσης μεγαλύτερου ρόλου στους άνδρες μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνέδρους για τις δραστηριότητες της Συμμαχίας "Οικογένεια και Απασχόληση" με συμμετοχή της Αυστρίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ουγγαρίας και Ιταλίας, στόχος της οποίας είναι η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Η κ. Huet, από την Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθύμισε ότι το ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισσαβώνας (2000) είχε λάβει υπόψη του την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας ως βασικά στοιχεία για τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Επιγραμματικά ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης της Κομισιόν που καθορίζει της δραστηριότητες των κρατών μελών μέσα στο πλαίσιο των εθνικών τους σχεδίων δράσης στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης των φτωχών οικογενειών και παιδιών με την ενδυνάμωση της συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας, τον συμβιβασμό της επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κοινωνικής προστασίας, την βελτίωση της εκπαίδευσης, την πρόσβαση σε αξιοπρεπή στέγαση και σε ποιοτικές υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
Εκ μέρους των ευρωβουλευτών μίλησε η κ. Zaborska, Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, η οποία παρουσίασε την έκθεσή της με τίτλο: "Γυναίκες και φτώχεια". Τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας στην εκμάθηση των κοινωνικών αξιών και της γυναίκας στην διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, επεσήμανε επίσης ότι η καλή διαβίωση της κοινωνίας εξαρτάται από την προσοχή που δίνεται στα πιο ευάλωτα μέλη. Η κ. Bauer, ευρωβουλευτής, μέλος της ίδιας επιτροπής, εξέθεσε ειδικότερα τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στα καινούργια Κράτη μέλη, όπου το ποσοστό φτώχειας των παιδιών ξεπερνά κατά πολύ τον γενικό δείκτη φτώχειας.
Κλείνοντας την συνεδρίαση, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου δήλωσε ότι είναι ελπιδοφόρο ότι τόσο η Αυστριακή όσο και η Φινλανδική Προεδρία έχουν δηλώσει ότι το θέμα της φτώχειας των οικογενειών αποτελεί μία από τις προτεραιότητές τους. Ευχήθηκε τόσο η Επιτροπή όσο και τα Κράτη μέλη, να προγραμματίσουν σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την καταπολέμηση όλων των συνεπειών της φτώχειας όταν χτυπά την οικογένεια, ώστε οι μελλοντικές γενιές ευρωπαίων να μην έχουν στερηθεί τα βασικά αγαθά του πολιτισμού και να μπορέσουν να συντελέσουν ενεργά στην οικονομική και πολιτιστική συνέχεια της ζωής της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου