Αντιπρόσωπος του ΕΚ στην 50η Σύνοδο του ΟΗΕ για τη θέση των γυναικών.

02/03/2006: Συμμετοχή της κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στην κοινοβουλευτική διάσκεψη του τμήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη για την προώθηση της θέσης της γυναίκας.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου συμμετείχε ως αντιπρόσωπος της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην διάσκεψη που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Διακοινοβουλευτική Ένωση και το Τμήμα του ΟΗΕ, με αφορμή την 50η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για τη θέση των γυναικών.

Σκοπός αυτής της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης είναι να αποτελέσει ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων μεταξύ βουλευτών από όλον τον κόσμο και να συμβάλει στις διαβουλεύσεις της 50ης Συνόδου της Επιτροπής του ΟΗΕ σχετικά με την ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το πρόγραμμα της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης εκτιμάται ότι θα είναι μια σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση τόσο για την επιτελεσθείσα πρόοδο όσο και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες βουλευτές ανά τον κόσμο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θεσμό του Κοινοβουλίου καθώς και στο ρόλο που έχουν οι κοινοβουλευτικοί για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων. Οι βουλευτές καλούνται να καταθέσουν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τη θέση των γυναικών στην πολιτική και να εξετάσουν μηχανισμούς στήριξης των κοινοβουλίων, ώστε να αντιμετωπίσουν θέματα ισότητας. Η συζήτηση επικεντρώνεται σε έξη θεματικές ενότητες:
  • ισότητα των δυο φύλων και συνεισφορά των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων,
  • γυναίκες στο Κοινοβούλιο και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών,
  • συνεργασίες ανδρών και γυναικών στην πολιτική,
  • συμβολή των γυναικών ομιλητριών, πρόεδρων και μελών κοινοβουλίων στην αλλαγή νοοτροπίας,
  • κοινοβουλευτικές επιτροπές και προώθηση της ισότητας των δύο φύλων,
  • λόγοι κοινοβουλευτικής ανάμειξης των γυναικών και επικοινωνία με την κοινωνία των πολιτών,
  • ευαισθητοποίηση των κοινοβουλίων για ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στον πολιτικό βίο.
Ομιλώντας κατά τις εργασίες της Διάσκεψης ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δραστηριότητες και το ρόλο του κορυφαίου αυτού οργάνου σε θέματα ισότητας, τόσο στη διεθνή σκηνή, όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο ρόλο της Επιτροπής του ΕΚ για τα δικαιώματα των Γυναικών, η οποία παρακολουθεί στενά την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλα τα προγράμματα και τις κοινοτικές πολιτικές και δε διστάζει να εκπονήσει εκθέσεις πρωτοβουλίας και να προτείνει δράσεις για θέματα, όπως πρόσβαση στην απασχόληση και οργάνωση του χρόνου εργασίας με στόχο την καλύτερη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: