Το θέμα των οικονομικών ενισχύσεων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της κινητικότητας των εργαζομένων σε γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές έθεσε με ερώτησή της στην Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με αφορμή το Ευρωπ.Έτος Κινητικότητας των Εργαζομένων.Ταυτόχρονα ζήτησε πληροφορίες για το αν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια δράσης ενίσχυσης των υποδομών που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των ευαίσθητων αυτών περιοχών.
«Η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την κινητικότητα των εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο του Ευρωπαϊκού Έτους Κινητικότητας των Εργαζομένων στην ΕΕ,-αναφέρει στην απάντησή της η Ευρωπ. Επιτροπή-. Στο γενικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται και το θέμα της κινητικότητας των εργαζομένων στις απομακρυσμένες περιοχές της ΕΕ. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου έχει ξεκινήσει μια συζήτηση, με συμμετοχή διαφόρων φορέων (δημόσιες αρχές, κοινωνικο-οικονομικοί εταίροι κλπ.) για να εξετασθούν οι τρόποι μετακίνησης των εργαζομένων εντός της ΕΕ. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ενίσχυση του δικαιώματος στην κινητικότητα και να βελτιωθούν οι υπάρχοντες μηχανισμοί (ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ενημέρωσης για την Απασχόληση και την Κινητικότητα των Εργαζομένων (EURES) και τα Διαρθρωτικά Ταμεία)».
Στη συνέχεια η Κομισιόν αναφέρει ότι «ενισχύει οικονομικά ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί αναπτυξιακά καθυστερημένες, μειονεκτούσες ή παρακμάζουσες (στόχοι 1 και 2 των Διαρθρωτικών Προγραμμάτων), προάγοντας με αυτό τον τρόπο την αειφόρα ανάπτυξή τους και επιτρέποντας σε όσους ζουν και εργάζονται εκεί να συνεχίσουν να ασκούν τις δραστηριότητές τους υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Ευρωπ.Κοινων.Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο μπορεί να συγχρηματοδοτεί τα οδοιπορικά των μαθητών ή των εκπαιδευτικών, όταν ο συγκεκριμένος τύπος μαθημάτων κατάρτισης δεν προσφέρεται εντός της περιοχής. Ο μελλοντικός προγραμματισμός 2007 - 2013 δίνει την προτεραιότητα στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και κατάρτισης άλλων δράσεων, όπως π.χ. της σύνδεσης των πληθυσμών και των επιχειρήσεων των περιοχών αυτών με τα δίκτυα μεταφορών και με τις υπηρεσίες διανομής νερού, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών.
Το 90% του εδάφους της ΕΕ καλύπτεται από αγροτικές περιοχές (μεταξύ των οποίων νησιωτικές και γεωγραφικά απομακρυσμένες).Στο πλαίσιο της περιόδου 2007 – 2013 πολλά μέτρα, ιδίως μέσω του αποκαλούμενου άξονα 3 (διαφοροποίηση και ποιότητα ζωής στις αγροτικές περιοχές) αλλα και του μελλοντικού άξονα 4 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλιείας, θα έχουν ως κύρια προτεραιότητα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και συνθηκών ανάπτυξης, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία καλύτερων και περισσότερων θέσεων εργασίας και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές και αλιευτικές περιοχές της Ένωσης».
Σχολιάζοντας την απάντηση της Επιτροπής η κ. Παναγιωτοπούλου έκρινε ότι τα αναφερόμενα μέτρα μπορούν να αποβούν λίαν ωφέλιμα για την Ελλάδα με σωστό κρατικό προγραμματισμό και πληροφόρηση των περιφερειακών αρχών και ιδιωτών για την έγκαιρη και αποτελεσματική εκμετάλλευση των προσφερομένων ευκαιριών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου