Μετανάστευση - ένα ταξίδι στη φτώχεια.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
21/06/2006: «Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια μετανάστες βρίσκονται σήμερα εγκατεστημένοι στην Ευρώπη και ο αριθμός τους εκτιμάται ότι αυξάνεται με μέση καθημερινή ροή περίπου 10.000 ατόμων την ημέρα». Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου, μιλώντας σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Η μετανάστευση - ένα ταξίδι στη φτώχεια», που διοργάνωσε χθες στις Βρυξέλλες η φιλανθρωπική οργάνωση Caritas Europe με αφορμή την έκδοση της τρίτης έκθεσής της.

Το συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι της Caritas Europe από τα διάφορα κράτη μέλη, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, δημοσιογράφοι και μέλη ΜΚΟ, είχε στόχο την ανάδειξη των διαφόρων οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στην Ευρώπη οι μετανάστες και την υποστήριξη προτάσεων για καλυτέρευση της θέσης τους, όπως: αύξηση των δυνατοτήτων νόμιμης επαγγελματικής μετανάστευσης, εφαρμογή πολιτικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών, καταπολέμηση των διακρίσεων, ενίσχυση των πολιτικών εκπαίδευσης ως ένα εργαλείο καταπολέμησης της φτώχειας, συμμετοχή των μεταναστών στη δημόσια ζωή και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα οφέλη που απορρέουν από μια ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική.

Κατά την ομιλία της η Μ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου παρουσίασε λεπτομερώς τις κοινοτικές πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις που ξεκίνησαν με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, καθώς και στα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για τους μετανάστες εργαζομένους με βάση την Ανακοίνωση της Κομισιόν του 2003 για τη μετανάστευση, την ενσωμάτωση και την εργασία, το Κοινοτικό πρόγραμμα PROGRESS (2007-2013) για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, την Πράσινη Βίβλο του 2005 για την διαχείριση της οικονομικής μετανάστευσης και το Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για την κοινωνική ενσωμάτωση των υπηκόων των τρίτων χωρών Υπενθύμισε ότι τα ποσοστά απασχόλησης των εργαζομένων μεταναστών είναι χαμηλότερα (52,7%) από αυτά των ευρωπαίων (64,4%).

Η ευρωβουλευτής τόνισε επίσης ότι οι γυναίκες μετανάστριες εκτίθενται ιδιαίτερα στον κοινωνικό αποκλεισμό και στη φτώχεια, εξαιτίας της διπλής διάκρισης που υφίστανται λόγω φύλου και εθνικής καταγωγής. Εξάλλου οι υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν ελάχιστες πιθανότητες κινητικότητας ή επαγγελματικής εξέλιξης, δεδομένου ότι τον περισσότερο χρόνο εμπλέκονται σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, υποδεέστερες ή χαμηλής ποιότητας, χωρίς καμιά πιθανότητα επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Η Μ. Παναγιωτοπούλου αναφέρθηκε επίσης σε μερικά από τα μέτρα που προτείνονται για τη βελτίωση της κατάστασης των μεταναστών: αύξηση των δεξιοτήτων και γλωσσικών ικανοτήτων, δυνατότητες αξιοπρεπούς κατοικίας, πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, ενεργός συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή των χωρών υποδοχής, οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση των εθνικών οργανισμών, ώστε να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις ανάγκες των μεταναστών. Επεσήμανε, τέλος, ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή και την οικονομική αποδοτικότητα των κρατών μελών. Όμως, για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται η κινητοποίηση και ο συντονισμός όλων των αρμοδίων εθνικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων και η εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών που θα λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και θα προωθούν την αμφίδρομη σχέση αποδοχής εντοπίων και μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: