Καλύτερη διαχείριση των μεταναστών για περισσότερη ανάπτυξη.

14/12/2006: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε τέσσερις προτάσεις συστάσεων, τμήματα του προγράμματος-πλαισίου για την αλληλεγγύη και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών κατά την περίοδο 2007-2013.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου εισηγήτρια του ΕΛΚ για την πρόταση σύστασης Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών (2007-2013) στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΕΚ χαιρετίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου ταμείου με στόχο να ενισχύσει την ενσωμάτωση υπηκόων τρίτων χωρών, εγκατεστημένων στην ΕΕ. Οι αρχές του χρηματοδοτικού μηχανισμού προβλέπουν δυνατότητες ενίσχυσης της ικανότητας της κοινωνίας υποδοχής να αποδεχθεί την αυξανόμενη ποικιλομορφία και να προσαρμοστεί σε αυτή. Προωθούν σημαντικά τους κοινοτικούς στόχους της πολιτικής ενσωμάτωσης.

Με στόχο την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης για περισσότερη ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε το 2005 ανακοίνωση για θέσπιση προγράμματος-πλαισίου διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών κατά την περίοδο 2007- 2013.

Το πρόγραμμα-πλαίσιο θα συστήσει μηχανισμούς χρηματοοικονομικής αλληλεγγύης (Ταμεία) με συνολική χρηματοδότηση 5.866 εκατ. ευρώ που θα καλύπτουν 4 τομείς:
  • Έλεγχοι και εποπτεία στα εξωτερικά σύνορα (ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων), πολιτική θεωρήσεων, συμπληρωματικά προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οργανισμός FRONTEX) (2.152 εκατ. ευρώ)
  • Επιστροφή των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην ΕΕ (759 εκατ. ευρώ),
  • Ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα (1.771 εκατ. ευρώ), και
  • Άσυλο (με βάση το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων) (1.184 εκατ. ευρώ).
"Δεδομένων των σαφών επιπτώσεων που έχει η μεταναστευτική πολιτική στην αύξηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού, την ανταγωνιστικότητα και την επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισαβόνας, είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ασφαλές νομοθετικό καθεστώς και μια εξασφαλισμένη δέσμη δικαιωμάτων, ώστε να διευκολύνεται η ένταξη εκείνων που γίνονται δεκτοί και να προωθείται η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες", κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: