Στρατηγική της Λισσαβόνας και η κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση.

12/04/2006: Η Στρατηγική της Λισσαβόνας και η κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση. Δηλώσεις της Ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου.

Η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσίευσε στις 4 Απριλίου 2006 την Ανακοίνωση: "Εφαρμόζοντας το ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Λισσαβόνας: Πρόοδος και επόμενα βήματα για μια κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση". Στόχος της Ανακοίνωσης είναι να παρουσιάσει τις προεργασίες της Επιτροπής προς την κατεύθυνση μιας κοινής φορολογικής βάσης προκειμένου έως το 2008 να υιοθετήσει ένα κοινοτικό νομοθετικό μέτρο, αποδεκτό από όλα τα κράτη μέλη κατόπιν στενής συνεργασίας με τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, τις επιχειρήσεις και τους ακαδημαϊκούς.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2005 για το ίδιο θέμα δηλαδή για τις «συνέπειες της σχεδιαζόμενης εναρμόνισης της κοινής φορολόγικής βάσης των επιχειρήσεων στην σταθερή οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση» είχε απευθύνει ερώτηση προς την Κομισιόν η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου. Ο Επίτροπος κ. Κόβατς απαντώντας τότε στην ευρωβουλευτή είχε αναφερθεί στα πολλαπλά οφέλη από τη σχεδιαζόμενη εναρμόνιση της φορολογικής βάσης κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από τις πολυεθνικές.

Η κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση πιστεύεται ότι
  • θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα συμμόρφωσης με τις εσωτερικές νομοθεσίες των κρατών μελών κατά τη διεξαγωγή εμπορικών συναλλαγών,
  • θα επιλύσει υπάρχοντα προβλήματα κόστους,
  • θα επιτρέψει την ενοποίηση κερδών και ζημιών,
  • θα απλοποιήσει τις διαδικασίες διαρθρωτικών αλλαγών,
  • θα μειώσει πολυπλοκότητες που προκύπτουν από την συνύπαρξη κλασσικών και κατά περίπτωση προσεγγίσεων στη διεθνή φορολόγηση,
  • θα αποτρέψει πολλές περιπτώσεις διπλής φορολόγησης και
  • θα εξαλείψει καταστάσεις και μέτρα διακριτικής μεταχείρισης.
Για να μπορέσει βέβαια το νέο σύστημα να τεθεί σε λειτουργία απαιτείται η φορολογική βάση να γίνει ομοιόμορφη, και απλούστερη. Σ΄αυτό αποβλέπουν άλλωστε τα 3 βασικά σημεία στα οποία θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2006:
  1. ενοποίηση,
  2. εγκατάσταση ενός μηχανισμού ανταλλαγής μιας κοινής ενοποιημένης φορολογικής βάσης και
  3. δημιουργία διαρθρωτικού και νομικού περιβάλλοντος που θα καλύπτει τις διοικητικές και δημοσιονομικές διευθετήσεις, και
  4. την νομική ερμηνεία και τις δικονομικές διαδικασίες.
Η εργασία αυτή θα λάβει υπόψη της την συγκεκριμένη κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Προς το παρόν πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕΚ εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση πρέπει να προταθεί ως μη υποχρεωτική για τις εταιρίες, δεδομένου ότι ο βασικός στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς και όχι η βελτίωση των εσωτερικών οικονομιών των κρατών μελών.

Εντούτοις, εθνικοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι εάν το κάθε κράτος μέλος επιμένει στη διατήρηση των δικών του κανόνων, δε θα μπορέσει να υπάρξει μια απλή, μοντέρνα και διαφανής κοινή ενοποιημένη φορολογική βάση. Η εισαγωγή της επομένως συνδέεται με την προϋπόθεση της υποχρέωσης των κρατών μελών να κάνουν ορισμένες αλλαγές στους εθνικούς τους κανόνες και να είναι ανοιχτά και ευέλικτα σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: