Ενίσχυση των ανθρωπιστικών επιστημών μέσω του 7ου Πλαισίου για την ‘Ερευνα και την Τεχνολογία.

06/10/2006: Νέες ευκαιρίες για ερευνητική δραστηριότητα στις γλωσσικές καιιστορικές έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδοπρόκειται να δοθούν μετά την έναρξηισχύος του 7ου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου Δραστηριοτήτων Έρευνας 2007 - 2013. Στη διατύπωση του βασικού κειμένου προβάλλεται "η στέρεη και η υψηλής ποιότητας ερευνητική βάση στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών την οποία διαθέτει η Ευρώπη και το εξαιρετικά γόνιμο έδαφος για την ανάληψη έρευνας ευρωπαϊκής κλίμακας, η οποία αναμένεται να προσδώσει υψηλήευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία".

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου -Κασσιώτου υπέβαλε ερώτηση προς την Κομισιόν με στόχονα πληροφορηθούν οι ευρωπαίοι ερευνητές των φιλολογικών και ιστορικών επιστημών τις νέες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα των κλασσικών γλωσσών του ιστορικού παρελθόντος και των ευρωπαϊκών αξιών.

Στην απάντησή της, η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει: "Η Ευρώπη μπορεί να στηριχθεί σε μια ισχυρή ερευνητική βάση στους διάφορους κλάδους του τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητικά έργα προερχόμενα από τους τομείς αυτούς επωφελούνται από σταθερά αυξανόμενη στήριξη μέσω των προγραμμάτων-πλαισίων.

Ήδη κατά το Πέμπτο Πρόγραμμα - Πλαίσιο (ΠΠ5), η ΕΕ υποστήριζε έργα που περιελάμβαναν ερευνητές από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ιδίως έργα που αντιμετώπιζαν ζητήματα ευρωπαϊκής ταυτότητας και δημιουργίας ταυτότητας (συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής σκοπιάς) και αξίες συνδεδεμένες με τη δημοκρατία και την ιδιότητα του πολίτη. Στο ΠΠ6, οι ανθρωπιστικές επιστήμες μνημονεύονται ρητά σε αρκετές προσκλήσεις και αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη περισσότερα από 10 έργα σε σειρά τομέων, ιδίως στους τομείς της γλωσσολογίας και της ιστορίας.

Για το ΠΠ7, το ζητούμενο είναι να ενισχυθεί περαιτέρω η συμμετοχή των ανθρωπιστικών επιστημών μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο του θέματος 8 "Κοινωνικο-οικονομικές επιστήμες και ανθρωπιστικές επιστήμες". Για παράδειγμα, το προτεινόμενο κείμενο για το ειδικό πρόγραμμα αναφέρει για τις ανθρωπιστικές επιστήμες τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις, παραδόσεις, πολιτιστική κληρονομιά, προσεγγίσεις σε πολλαπλούς συνυπάρχοντες πολιτισμούς, ο ρόλος της γλώσσας, των τεχνών και των θρησκειών, στάσεις και αξίες.

Με βάση όλα αυτά, βρίσκεται υπό εξέλιξη η κατάρτιση του Προγράμματος Εργασίας του θέματος 8 για το 2007-2008, για τοοποίο η Επιτροπή θεωρεί πρόωρο να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Τονίζει ωστόσο ότι στο πρόγραμμα της πρώτης πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων αναμένεται να περιλαμβάνονται ερευνητικά ζητήματα που συνδέονται με τη λογοτεχνία και τις τέχνες, καθώς και τις πολιτιστικές αλληλεπιδράσεις και τις προσεγγίσεις σεπολλαπλούς συνυπάρχοντες πολιτισμούς. Η δημοσίευση της εν λόγω πρόσκλησης θα πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη θέση σε ισχύ του ΠΠ7.

Επιπλέον, το νέο προτεινόμενο πρόγραμμα Πολιτισμός (2007-2013) το οποίο ελπίζεται ότι θα εγκριθεί έως το τέλος του 2006, αποτελεί έναν ακόμη χρηματοδοτικό μηχανισμό της Επιτροπής στον τομέα του πολιτισμού. Μετά την έγκρισή του, προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων θα δημοσιευτούν κατά πάσα πιθανότηταστις αρχές του 2007, ωστόσο, μια προκαταρκτική πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το 2007 που θα περιέχει τις σημαντικότερες πληροφορίες προβλέπεται για τον Οκτώβριο του2006.

Γενικός στόχος του προτεινόμενου προγράμματος είναι να ενισχυθεί ο πολιτισμικός χώρος που είναι κοινός για τους Ευρωπαίους, μέσω της ανάπτυξης πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των δημιουργών, των πολιτιστικών παραγόντων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, με στόχο την ενθάρρυνσητης εμφάνισης ευρωπαϊκής ιθαγένειας.
Οι ειδικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
  1. να προωθηθεί η διεθνική κινητικότητα τωνανθρώπων που εργάζονται στον πολιτιστικό τομέα
  2. ναενθαρρυνθεί η διεθνική κυκλοφορία έργων και πολιτιστικών καικαλλιτεχνικών προϊόντων και
  3. να ενθαρρυνθεί οδιαπολιτισμικός διάλογος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: