Γυναίκες και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

27/06/2006: Γυναίκες και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ομιλία της Μ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στο Συνέδριο των Εκλεγμένων Γυναικών και Γυναικείων Σωματείων.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, με ομιλία της κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου με θέμα "Γυναίκες στην Πολιτική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Μ.Μ.Ε. ", που έλαβε χώρα στις 23 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Στο συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και Αποκέντρωσης και το Δήμο Θεσσαλονίκης με πρωτεργάτη την Αντιδήμαρχο, κ. Λίτσα Κολοβού, συμμετείχε μεγάλος αριθμός γυναικών, εκλεγμένων στην Αυτοδιοίκηση, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και γυναικείων σωματείων, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, παράγοντες των Δημόσιων Οργανισμών κοινής ωφελείας και δημοσιογράφοι.

Κατά την ομιλία της, η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου τόνισε ότι με βάση τον νέο Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οι Ελληνίδες έχουν τη δυνατότητα, όχι μόνο να στελεχώνουν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, αλλά και να αναδειχτούν σε θέσεις κλειδιά των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων, των Συμβουλίων των δημοτικών διαμερισμάτων και των Τοπικών Συμβουλίων. Η παρουσία των γυναικών στη Βουλή, στην Κυβέρνηση και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμβολιάζει την πολιτική ζωή της χώρας με τον έμφυτο ανθρωπισμό και δυναμισμό της γυναίκας, προσδίδοντας μία διαφορετική και καινοτόμο διάσταση στους παραπάνω θεσμούς. H αυξανόμενη πολιτική δραστηριότητα των γυναικών, αποκαθιστά την ισορροπία των αποφάσεων και δίνει βιώσιμες λύσεις σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θεμελιωδών ελευθεριών και ίσων ευκαιριών.

Η ευρωβουλευτής παρουσίασε την έμπρακτη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων και ίσων ευκαιριών και το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών οργάνων για την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή των τοπικών κοινωνιών. Η κατάληψη από τις γυναίκες θέσεων λήψης αποφάσεων στην πολιτική, στο δημόσιο τομέα και στον κόσμο των επιχειρήσεων παρακολουθείται ανελλιπώς από την ΕΕ και παρουσιάζεται με ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία. Συνεχίζοντας η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υποστήριξε ότι η ελληνική κοινωνία αποδέχεται ισότιμα την προσφορά της γυναίκας και του άνδρα και τιμά με την ψήφο της τους άξιους και ικανούς να προσφέρουν ιδέες και καινοτόμες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας μας σε κλίμα κοινωνικής ειρήνης και ευημερίας. Η γυναίκα - υποψήφια, κατέληξε, πρέπει να ψηφιστεί, όχι μόνο επειδή είναι γυναίκα, αλλά επειδή υπερέχει σε προσόντα και ικανότητες μεταξύ των συνυποψηφίων της για τη θέση που διεκδικεί. Με αυτήν την αρχή η χώρα μας θα επιτύχει το παγκοσμίως επιδιωκόμενο ποσοστό κατά 1/3 εκπροσώπησης των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων.

Το συνέδριο περιέλαβε τρεις θεματικές ενότητες:
α) Γυναίκες στην Πολιτική, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα Μ.Μ.Ε,
β) Γυναικεία Επιχειρηματικότητα - Ανεργία και Ευρωπαϊκά Προγράμματα και
γ) Γυναίκες με Κοινωνική Δράση σε Διεθνές και Τοπικό Επίπεδο. Κατά γενική ομολογία το συνέδριο πέτυχε το στόχο του: ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξιοποίηση των γυναικείων ικανοτήτων στη δράση και την πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: