Η εφαρμογή της ισότητας των δυο φύλων στην κοινοτική νομοθεσία.

10/11/2006: Επίσημη αντιπροσωπεία στη Φινλανδία απέστειλε η Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των δυο φύλων προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Δικτύου Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τις ίσες ευκαιρίες ανδρών και γυναικών στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ως μέλος της αποστολής, είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με στελέχη της κυβέρνησης, βουλευτές του κοινοβουλίου, μέλη της Επιτροπής Ισότητας και Απασχόλησης, τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, τον Ειδικό Εκπρόσωπο για Ευρωπαϊκά Θέματα στο Σουδάν και ακαδημαϊκούς. Η ευρωβουλευτής παρουσίασε τις δραστηριότητες της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στον τομέα της καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και της προώθησης της ισότητας των δυο φύλων. Αναφέρθηκε σε δυο σημαντικές εκθέσεις για τις οποίες αρμόδια ήταν η παραπάνω Επιτροπή: αναδιατυπωμένη πρόταση Οδηγίας για την ισότητα ανδρών και γυναικών στον τομέα της απασχόλησης και Πρόγραμμα Δάφνη ΙΙΙ (2007-2013) που αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, νέων και παιδιών. Η Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε επίσης τη συμβολή της στην απόφαση της Επιτροπής να δημιουργήσει ένα ευρωπαϊκό Ινστιτούτο που θα ενισχύσει την ισότητα και θα βοηθήσει να συμπεριληφθεί η διάσταση του φύλου σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές.

Τέλος παρουσίασε τις προτάσεις της Επιτροπής Γυναικών για τον Χάρτη Πορείας (2006-2010) σχετικά με την ισότητα ανδρών και γυναικών που στοχεύει στην πλήρη απασχόληση των γυναικών, την μείωση των μισθολογικών διαφορών, προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ισότητα στην κοινωνική προστασία, στα συστήματα υγείας, την καταπολέμηση της φτώχειας και των διακρίσεων εις βάρος των μειονοτήτων και των γυναικών μεταναστών.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της επίσκεψής της η Μ. Παναγιωτοπούλου τόνισε την "αναγκαιότητα αυτών των ετήσιων συναντήσεων μεταξύ των κοινοβουλευτικών επιτροπών των ευρωπαϊκών κρατών για την ισότητα των δυο φύλων, οι οποίες συντελούν στην ενίσχυση στενής συνεργασίας και στον συντονισμό δράσεων για την ισότητα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: