Περισσότερη διαφάνεια στις προσλήψεις προσωπικού από την ΕΕ.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
17/11/2006: Με μεγάλη πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενέκρινε την τροπολογία της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στη ψηφοφορία της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία καλεί τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή να ασκεί αυτεπαγγέλτως τις ελεγκτικές του αρμοδιότητες για τη διασφάλιση της διαφάνειας και ομαλής διεξαγωγής όλων των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού στα κοινοτικά όργανα από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) και στους άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. "Είναι θέμα που αγγίζει την ευαισθησία των νέων κυρίως Ευρωπαίων που κατά πολλές χιλιάδες λαμβάνουν μέρος στους διαγωνισμούς ή στις συνεντεύξεις και δεν έχουν δικαίωμα να διαπιστώσουν γιατί απέτυχαν", υπογράμμισε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Αξιολογώντας συνολικά το έργο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή κ. Νικηφόρου Διαμαντούρου η κ. Παναγιωτοπούλου ανέφερε στην παρέμβασή της ότι "έντεκα μήνες μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της δεκαετίας του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή εγκρίνεται σήμερα η Ετήσια Έκθεση πεπραγμένων του 10ου έτους λειτουργίας του. Κατέκρινε ωστόσο το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο άργησε να εκπονήσει την έκθεσή του. Η Επιτροπή Αναφορών απαιτείται να έχει άμεση επαφή με τον Διαμεσολαβητή και να ενημερώνεται για τη διαδικασία υπογραφής διοργανικών συμφωνιών μεταξύ αυτού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πράγμα που δεν συνέβη για την τελευταία συμφωνία (1 Απριλίου 2006).

Η κ. Παναγιωτοπούλου επέστησε επίσης την προσοχή στην πρόταση αναθεώρησης του καθεστώτος του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή σημειώνοντας ότι "αν και τα αιτήματα που υπέβαλε ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, τα επιχειρήματά του είναι ιδιαίτερα ασθενή". Συγκεκριμένα:
  • Στην πρόταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή να παρεμβαίνει στις εκκρεμείς ενώπιον του ΔΕΚ υποθέσεις η κ. Παναγιωτοπούλου υπενθυμίζει ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται βάσει των Συνθηκών.
  • Στην πρόταση του να μην μπορούν οι κοινοτικοί υπάλληλοι να επικαλούνται σε περίπτωση μαρτυρικής κατάθεσης, την επαγγελματική εχεμύθεια, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αντιτάσσει τη δεσμευτική υποχρέωση τήρησής της.
  • Στην πρόταση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή για διεύρυνση της συνεργασίας του με εθνικά αρμόδια όργανα και άλλους οργανισμούς για την προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κ. Παναγιωτοπούλου υπογραμμίζει ότι υπάρχουν ήδη αρμόδιοι θεσμοί, όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που έχουν δικαιοδοσία να ερευνούν και να καταγγέλλουν παραβιάσεις τους.


"Υπάρχουν σήμερα", κατέληξε η ευρωβουλευτής, "εξωδικαστικές διαδικασίες για την εξασφάλιση της χρηστής δημόσιας διοίκησης και μεταξύ αυτών ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, ο οποίος εκτελεί αποτελεσματικά το έργο του. Απόδειξη γι΄ αυτό αποτελεί και το γεγονός ότι το προσωπικό της υπηρεσίας του αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, από 38 υπαλλήλους το 2004 σε 57 το 2006".

Δεν υπάρχουν σχόλια: