Στην τελική διατύπωση της πρότασης συνέβαλε ουσιαστικά η ευρωβουλευτής της Ν.Δ.,Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με μια σειρά τροπολογιών που έγιναν στο σύνολό τους αποδεκτές . Η πρόταση,αναγνωρίζει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις -όσες απασχολούν λιγότερους από 250 μισθωτούς-αποτελούν μεγάλο τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας, σημαντική πηγή επιχειρηματικών δεξιοτήτων και καινοτομίας και συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, δεδομένου ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περίπου 23 εκατομμύρια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παρέχουν περίπου 75 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και αποτελούν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων.
Εξάλλου η πρόταση,αφού επισημαίνει τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις,προτείνει νέες ενέργειες για την ενίσχυση της ικανότητάς τους να επιβιώνουν στην αγορά ,για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και υποδεικνύει νέους τρόπους για τη βελτίωση του διαλόγου και των διαβουλεύσεων με τους φορείς που τις εκπροσωπούν. Αναλυτικότερα οι τροπολογίες της Μ. Παναγιωτοπούλου αφορούν στην:
- Απλούστευση της νομοθεσίας και τον μετριασμό του βάρους των διοικητικών δαπανών και διαδικασιών που βαρύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Νέα προσέγγιση που θα προβλέπει πρωτοβουλίες και δράσεις για ενίσχυση νεοσύστατων, οικογενειακών και γυναικείων επιχειρήσεων, ιδίως αν λειτουργούν σε μειονεκτούσες, ορεινές, νησιωτικές ή αραιοκατοικημένες περιοχές της ΕΕ.
- Αντιμετώπιση της έλλειψης δεξιοτήτων μέσω της προώθησης και βελτίωσης της συναφούς με την επιχειρηματική δραστηριότητα κατάρτισης και δια βίου μάθησης.
- Μείωση της πολυπλοκότητας και του κόστους των διαδικασιών για τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα και δυνατότητα χρηματοδότησης από τοπικούς πόρους, ιδιαίτερα για τις πιο παραδοσιακές επιχειρήσεις.
Συχνά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ανεπαρκώς ή κακώς ενημερωμένες σχετικά με την ΕΕ και τις δραστηριότητές της.
Γι΄αυτό οι Ευρωπαϊκές Θυρίδες Πληροφοριών πρέπει να αναπτυχθούν ως πραγματικοί μεσολαβητές μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κρατών μελών, προσεγγίζοντας το κάθε πρόβλημα με εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας με τον πλέον πρακτικό και ενδεδειγμένο τρόπο.
Μέχρι σήμερα το δίκτυο δεν κατόρθωσε να προσφέρει υπηρεσίες στο ύψος των προσδοκιών και των αναγκών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κυρίως διότι η μεγάλη πλειονότητα των τελευταίων το αγνοεί. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας να ελεγχθεί και να βελτιωθεί το δίκτυο πληροφοριών,τόσο από την άποψη της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας όσο και της δράσης του", επισημαίνει η Μ.Παναγιωτοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου