Ας μη μιλούμε για εργασιακό Μεσαίωνα.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
14/11/2006: Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, καυτηριάζει την χρήση της έκφρασης "εργασιακός Μεσαίωνας", γιατί αυτή προσβάλλει μια σημαντική για την Ευρώπη ιστορική περίοδο, αλλά και γιατί η εργασιακή ευρωπαϊκή πολιτική στοχεύει ακριβώς στην διόρθωση συντεχνιακών πρακτικών που δεν ευνοούν την πρόοδο.

Με προ ημερησίας διάταξης παρέμβαση κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συνόδου Ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου, αναφέρθηκε στην καταχρηστική σύγκριση των εργασιακών σχέσεων του Μεσαίωνα με τις εξελίξεις στην απελευθέρωση των υπηρεσιών και στη διευκόλυνση της κινητικότητας εντός της ΕΕ. "Συχνά καταφεύγουμε", ανέφερε, "σε καταχρηστική και αρνητική αναφορά σε ιστορικές περιόδους και μάλιστα σε εκείνη του Μεσαίωνα. Γίνεται λόγος για "εργασιακό μεσαίωνα" που θα επιβληθεί δήθεν με την ψήφιση της Οδηγίας για τις υπηρεσίες ή με την προώθηση της αναθεωρημένης Οδηγίας για τον χρόνο εργασίας. Ο Μεσαίωνας είναι μια εκτεταμένη ιστορική περίοδος κατά την οποία ετέθησαν στην Ευρώπη τα θεμέλια της σημερινής μορφής της και έγιναν οι διεργασίες συνδυασμού των ελληνορωμαϊκών στοιχείων με τον χριστιανισμό.

Οι εργασιακές σχέσεις βέβαια κατά τον Μεσαίωνα παρουσιάζουν ως χαρακτηριστικό την δυσδιάλυτη σύνδεση των εργαζομένου με τον κύριό του, τον εργοδότη του, καθώς και με τον χώρο και τον τόπο της εργασίας του. Η οργάνωση επίσης των επαγγελματιών και των βιοτεχνών σε κλειστές συντεχνίες και σε μονοπώλια διαπέρασε τους αιώνες.

Σήμερα, αντίθετα η φιλελεύθερη Ευρώπη, ενωμένη έχει κατοχυρώσει την ελεύθερη διακίνηση, την κινητικότητα των εργαζομένων και προχωρεί στην απελευθέρωση των υπηρεσιών με συνετά βήματα, ώστε να έρθει η ανανέωση και η πρόοδος και να εξαλειφθούν συντεχνιακές πρακτικές παλαιότερων ιστορικών περιόδων, όπως εκείνης του Μεσαίωνα," κατέληξε η Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: