- η ευρωπαϊκή στρατηγική για την απασχόληση,
- η μεταρρύθμιση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης
- ο σεβασμός της αρχής της ισότητας και τα μέτρα επιτυχημένου συνδυασμού οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής,
- η καταπολέμηση των διακρίσεων στην εργασία και η προσέγγιση πολιτικών για τη μετανάστευση,
- η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω των "γενικών προσανατολισμών της οικονομικής πολιτικής",
- το Κοινωνικό Ταμείο και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης,
- οι διερευνητικές μελέτες για τις δημογραφικές εξελίξεις, και
- η έρευνα για την υγεία της γεροντικής ηλικίας.» Ως επένδυση για το μέλλον της Ευρώπης και την αναστροφή της δημογραφικής πορείας της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής πρότεινε την υιοθέτηση από τα κράτη-μέλη ενεργού οικογενειακής πολιτικής με την αρωγή οριζόντιων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η αρμοδιότητα των κρατών-μελών μπορεί να στοχεύσει:
- στην παροχή ποιοτικής παιδείας και κατάρτισης,
- στη διευκόλυνση της πρόσβασης στην εργασία και την οργάνωσή της, ώστε να συνδυάζεται με τα προσωπικά ενδιαφέροντα,
- στην αντιμετώπιση της τρίτης ηλικίας ως οικονομικού και κοινωνικού κεφαλαίου,
- στην εξασφάλιση παροχών και φροντίδας για τους ηλικιωμένους και κοινωνικά ασθενείς.
Διεθνές Συμπόσιο της Βαρκελώνης για την Οικογένεια, την Εκπαίδευση και το Φύλο.
15/11/2005: Το Ινστιτούτο Μελετών για την Οικογένεια του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Καταλονίας διοργάνωσε το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου, στη Βαρκελώνη, με πρωτοβουλία του Πρυτάνεως Dr. Josep Argemí και του Διευθυντού του Ινστιτούτου κ. Raúl Sanchez, Διεθνές Συμπόσιο, με θέμα: "Οικογένεια, Εκπαίδευση και Φύλο". Την έναρξη του Συμποσίου κήρυξε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ενώ κατά την λήξη τα συμπεράσματα διατύπωσε ο Πορτογάλος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. José Ribeiro e Castro. Μετά την προσφώνηση του Πρυτάνεως και ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθύμισε κατά την ομιλία της το «στοίχημα» των λαών της Ευρώπης να καταστήσουν την Ε. Ε. πρώτη παγκόσμια δύναμη στηριζόμενη στην οικονομία της γνώσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου.
Πίσω από τη φιλόδοξη αυτή επιδίωξη, της οποίας χρονικό περιθώριο είναι το 2010, ελλοχεύει ο κίνδυνος του «δημογραφικού χειμώνα» της Ευρώπης, ενός φαινομένου χωρίς προηγούμενο, το οποίο αναλύει η Πράσινη Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημοσιευμένη το Μάρτιο 2005, με τίτλο «Μπροστά στις δημογραφικές αλλαγές, μια νέα αλληλεγγύη μεταξύ γενεών». Η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου υπογράμμισε, εξάλλου, τις σημαντικές επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης στα περισσότερα κράτη-μέλη, τόσον στον οικονομικό όσο στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα. «Η αύξηση της διαρθρωτικής ανισορροπίας της πυραμίδας των ηλικιών θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού και τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Η χαλάρωση των οικογενειακών και κοινωνικών σχέσεων θέτει σε κίνδυνο τη διαγενεακή αλληλεγγύη.
Οι αναφερόμενες κοινοτικές πολιτικές συμβάλλουν εδώ και χρόνια στην πρόληψη των δημογραφικών αλλαγών:
Καταλήγοντας η κ. Παναγιωτοπούλου – Κασσιώτου τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να σχεδιάσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα ανάλυσης και σύγκρισης των οικογενειακών πολιτικών, πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση του κοινού, ανάδειξη καλών πρακτικών και έρευνα των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της δημογραφικής κάμψης».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου