"Η κινητικότητα των εργαζομένων: ένα δικαίωμα, μια επιλογή, μια ευκαιρία;"

22/02/2006: Το Ευρωπαϊκό Έτος Κινητικότητας των Εργαζομένων - Εναρκτήρια διάσκεψη: "Η κινητικότητα των εργαζομένων: ένα δικαίωμα, μια επιλογή, μια ευκαιρία;"

Το Ευρωπαϊκό Έτος Κινητικότητας των Εργαζομένων -2006- εγκαινιάστηκε επίσημα με διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 21 - 22 Φεβρουαρίου 2006 στις Βρυξέλλες. Στη διάσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barroso, οι επίτροποι κ. Spidla (Απασχόληση και Κοινωνικές Υποθέσεις) και Figel (Εκπαίδευση και Πολιτισμός), εκπρόσωποι Υπουργείων των κρατών μελών, τοπικών αρχών, και ιδιωτικών φορέων. Την διάσκεψη παρακολούθησε η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ευρωβουλευτής της Ν.Δ., ως μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στόχος ήταν η πληροφόρηση και ανταλλαγή απόψεων για τους τρόπους προώθησης της κινητικότητας των εργαζομένων τόσο όσο αφορά στη συχνότητα με την οποία αλλάζουν εργασία όσο και στην κυκλοφορία τους μέσα στην ίδια χώρα ή από το ένα Κράτος - Μέλος στο άλλο. Η γεωγραφική κινητικότητα εδώ και 30 χρόνια δεν ξεπερνά το 1,5% των εργαζομένων.

Η αύξησή της στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των αυξημένων δυνατοτήτων παροχής υπηρεσιών είναι σημαντική πρόκληση για την Ευρώπη. Από όλους αναγνωρίζεται η ανάγκη να διευκολυνθεί η γεωγραφική κινητικότητα με άμβλυνση των νομικών, διοικητικών και πρακτικών εμποδίων, διάδοση των πληροφοριών και ενίσχυση της πολυγλωσσίας και αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων. Ορίζοντας το 2006 ως το Ευρωπαϊκό Έτος για την κινητικότητα των εργαζομένων, η ΕΕ προσβλέπει στην επίτευξη τριών συγκεκριμένων στόχων:
  • να πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι για τα δικαιώματά τους για ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την ΕΕ, τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν καθώς και τις υφιστάμενες υπηρεσίες για τη στήριξή τους ( Ευρωπαϊκή πύλη για την ευρωπαϊκή κινητικότητα EURES, δίκτυο SOLVIT κλπ)
  • να προωθηθεί η ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερόμενων υπηρεσιών και φορέων, και
  • να συστηματοποιηθεί η μελέτη της κλίμακας και της φύσης της γεωγραφικής και επαγγελματικής κινητικότητας εντός της ΕΕ. Στα συμπεράσματα της διάσκεψης τονίστηκε ότι με την κινητικότητα θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης.

Η γεωγραφική κινητικότητα μπορεί να συμβάλει σε αποτελεσματικότερο συνδυασμό των αναγκών των επιχειρήσεων και της αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού. Μια αλλαγή της απασχόλησης μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και γνώσεων, να αυξήσει την ικανοποίηση από την εργασία και να βελτιώσει την απασχολησιμότητα. Οι εργαζόμενοι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν μια αλλαγή ή να επιφέρουν βελτίωση στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Η κινητικότητα θα έχει επιπτώσεις στην ευημερία, την καλλιέργεια με την δια βίου μάθηση, αλλά και στην ωρίμανση της ιδέας του ευρωπαίου πολίτη.

Η ευρωβουλευτής κ Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου μετά το τέλος της διάσκεψης, τόνισε την σημασία της προσωπικής ελεύθερης απόφασης για συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των επιχειρηματιών στις ευκαιρίες μετακίνησης για εργασία στις χώρες της ΕΕ. "Εάν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, η μετακίνηση για εργασία δε σημαίνει και κατάργηση των σταθερών σχέσεων και συνθηκών που είναι απαραίτητες για την ομαλή ιδιωτική αλλά και οικογενειακή ζωή.

Επίσης, η κινητικότητα των εργαζομένων είναι ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής. Το ψυχολογικό κόστος, αν και συχνά, παραβλέπεται στην αρχική σκέψη για μετακίνηση, πρέπει να αξιολογείται από τον εργαζόμενο όπως και οι συνέπειες των προσπαθειών μετενσωμάτωσης κατά την επιστροφή στον αρχικό τόπο εργασίας."

Δεν υπάρχουν σχόλια: