Επιτακτική η στήριξη των απασχολουμένων σε φτωχές αγροτικές περιοχές.

30/06/2006: «Η Κοινότητα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων στον αγροτικό τομέα ο οποίος έχει ουσιαστική αξία για την ευρωπαϊκή κοινωνικο-οικονομική δομή». Αυτό απάντησε το Συμβούλιο σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου– Κασσιώτου, η οποία είχε ζητήσει να ενημερωθεί για τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει το Συμβούλιο να αναλάβει για την ελαστικοποίηση του όρου "αγρότης", ώστε να περιλαμβάνει και την πολυαπασχόληση σε περιοχές χαμηλού αγροτικού εισοδήματος.

Κατά το Συμβούλιο ο νέος Κανονισμός (1698/2005) για την υποστήριξη της αγροτικής ανάπτυξης, που για το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεών του θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Ιανουαρίου 2007, προβλέπει μέτρα που δεν σχετίζονται απαραιτήτως με αγροτική δραστηριότητα.

Ο ορισμός "του δικαιούχου" των μέτρων (άρθρο 2, εδάφιο θ) είναι πολύ ευρύς: "φορέας, οργανισμός ή εταιρεία του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, που είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση πράξεων ή που λαμβάνει στήριξη"

• αυτός ο νέος ορισμός επελέγη με στόχο να διαφυλαχθεί η φυσική και ιστορική κληρονομιά και να υποστηριχθούν η συνέχιση και η ανάπτυξη των οικονομικών δραστηριοτήτων της υπαίθρου. Ο άξονας 3 του εν λόγω κανονισμού περιέχει εξάλλου μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη της τοπικής υποδομής και του ανθρωπίνου κεφαλαίου στις αγροτικές περιοχές, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική αύξηση και η δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς και να προωθηθεί σε ευρύτερο πλαίσιο η διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτών. Στο πλαίσιο του ίδιου άξονα προβλέπονται επίσης μέτρα για τη στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων και για την ενίσχυση του τουρισμού. Τα εν λόγω μέτρα συμπληρώνονται επίσης με άλλα που αποσκοπούν στην ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών και τη διατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς, ενώ στον άξονα 2 υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία του περιβάλλοντος της υπαίθρου
• στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι ενισχύσεις για μη παραγωγικές επενδύσεις.

Σχολιάζοντας την απάντηση του Συμβουλίου η Μ. Παναγιωτοπούλου δήλωσε ότι η Ελλάδα συντονίζεται πλήρως στις κατευθυντήριες γραμμές του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Εξάλλου πρέπει όλοι οι οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες και τα μέσα ενημέρωσης να συμβάλουν στην πληροφόρηση της κοινωνίας των πολιτών για τις νέες αυτές προοπτικές, έτσι ώστε ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας και ιδίως εκείνος των δυσπρόσιτων, ορεινών και νησιωτικών περιοχών να επωφεληθεί στο μέγιστο βαθμό από τους προβλεπόμενους κοινοτικούς πόρους. Έτσι στις περιοχές αυτές όχι μόνο θα διατηρηθεί το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και θα δημιουργηθούν νέοι πόλοι ανάπτυξης και ευημερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: