Γυναίκες στη Διεθνή Πολιτική.

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣH
16/11/2006: «Παρά τις προσπάθειες που έχουν σημειωθεί από το 1995, με σηματοδότη τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών στο Πεκίνο για την Ισότητα των Φύλων, η αντιπροσώπευση των γυναικών τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιητική», επισήμανε στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ε.Κ., η Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που είναι εισηγήτρια του ΕΛΚ για την Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, εξήρε τη συμβολή του Ευρωκοινοβουλίου στην ανάδειξη των ανισοτήτων που υπάρχουν στον πολιτικό χώρο, όσον αφορά στη συμμετοχή των γυναικών. «Σύμφωνα με τις στατιστικές της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, μόνο το 16,4% των μελών των Κοινοβουλίων παγκοσμίως είναι γυναίκες», υπογράμμισε η M. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, προσθέτοντας ότι σε σύνολο 191 πρεσβευτών που εκπροσωπούν τις χώρες τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, οι γυναίκες είναι μόνο 18.

Σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση, η Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου τόνισε ότι μια δημοκρατική κοινωνία πρέπει να φροντίσει, ώστε οι γυναίκες, που αποτελούν πάνω από το μισό πληθυσμό της Ευρώπης, να εκπροσωπούνται ικανοποιητικά στα υψηλότερα επίπεδα του κράτους και στις υψηλότερες διοικητικές βαθμίδες σε εθνικούς αλλά και διεθνείς θεσμούς. Διαφώνησε, όμως, με τους τρόπους που προτείνει η συντάκτρια της έκθεσης κυρία Gomes προκειμένου να υλοποιηθεί η ισότητα στην πολιτική σκηνή, στους οποίους περιλαμβάνεται η ποσόστωση, ακόμη και η αναθεώρηση των εθνικών εκλογικών συστημάτων και νομοθεσιών. «Οι πολιτικές ποσοστώσεις γενικά δεν ωφελούν τις γυναίκες, καθώς υποδηλώνουν ότι αυτές καταλαμβάνουν πολιτικές θέσεις, όχι λόγω της αξίας τους, αλλά εξαιτίας του φύλου τους.

Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή μιας χώρας δεν είναι μόνο θέμα φυσικής παρουσίας, αλλά επίσης ζήτημα προσόντων, κατάλληλης εκπαίδευσης και ενεργούς δραστηριότητας», ανέφερε στην επιχειρηματολογία της η Ελληνίδα ευρωβουλευτής. «Προς αυτήν την κατεύθυνση, τα κράτη μέλη οφείλουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τις νέες γενιές προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στο πολιτικό γίγνεσθαι και τη διεθνή σκηνή.

Παράλληλα θα πρέπει να προωθήσουν τρόπους κατάλληλης κατάρτισης ανδρών και γυναικών, που θα συμβάλουν στην εκπλήρωση των πολιτικών τους φιλοδοξιών», διευκρίνισε η κυρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, υπενθυμίζοντας ότι «η έλλειψη μέτρων για τον συνδυασμό οικογενειακής, ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής αποτελεί έναν αποθαρρυντικό παράγοντα για τη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά και διεθνή δρώμενα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: