Ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ: Δικαιώματα της γυναίκας και συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

05/10/2006: Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του ΕΚ, ψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία οι τροπολογίες της ευρωβουλευτού και εισηγήτριας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μαρίας Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, στην γνωμοδότηση σχετικά με την προσχώρηση της Βουλγαρίας στην ΕΕ. Η γνωμοδότηση για την έκθεση παρακολούθησης της ενταξιακής πορείας της Βουλγαρίας στην ΕΕ σχολιάζει το κείμενο που παρουσίασε η Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η έκθεση της Επιτροπής αξιολόγησε την πρόοδο της Βουλγαρίας ως προς την τήρηση οικονομικών και πολιτικών κριτηρίων και υπογράμμισε τα εκκρεμούντα προβλήματα, όπως:
  • καταπολέμηση της διαφθοράς,
  • ανεξαρτησία και διαφάνεια της δικαιοσύνης,
  • ορθή και πλήρη μεταφορά του κοινοτικού κεκτημένου.

Στην γνωμοδότησή της, η Επιτροπή Γυναικών έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων, την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις εθνικές πολιτικές, την ανάπτυξη στατιστικών και δεικτών για τον καλύτερο εντοπισμό των ανισοτήτων, την τήρηση της διεθνούς νομοθεσίας για τις υιοθεσίες και τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων για την προώθηση της ισότητας.

Στο τελικό κείμενο περιελήφθησαν όλες οι τροπολογίες της κ. Παναγιωτοπούλου. Μεταξύ άλλων, βασιζόμενη στην έκθεση της Ευρ. Επιτροπής, ζήτησε την δημιουργία περαιτέρω κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική ένταξη των ευαίσθητων κατηγοριών, π.χ. μειονότητες και άτομα με αναπηρίες, τη λήψη άμεσων μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τόσο των παιδιών και των ατόμων που ζουν σε ιδρύματα, όσο και των ΡΟΜ μέσω της ίσης πρόσβασής τους στην απασχόληση, παιδεία, κατάρτιση και υγεία. Ζήτησε επίσης την καταπολέμηση της σωματεμπορίας και τη δίωξη των δικτύων οργανωμένου εγκλήματος, μέσω της αποτελεσματικότερης εφαρμογής των υπαρχόντων δικαστικών και νομοθετικών μέτρων σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και την βελτίωση της συνεργασίας με τα Κράτη Μέλη και τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς.

Στο τέλος της ψηφοφορίας η κ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, δήλωσε ότι: "στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του Προέδρου της Ευρ. Επιτροπής κ. Barroso, για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ, η νέα διεύρυνση πραγματοποιείται με εγγυήσεις για την κάλυψη των κενών στην προσαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τις μειονεκτούσες ομάδες. Η προσπάθεια για μια δίκαιη και ισότιμη αποδοχή της γυναίκας στην κοινωνική και οικονομική ζωή είναι ευκταίο να συνδυαστεί με μέτρα στήριξης της οικογένειας. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές δημογραφικές εξελίξεις που πλήττουν και τις νέες χώρες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: