Το πρόγραμμα PROGRESS 2007-2013: Νέες προοπτικές για την κοινωνική πολιτική στην ΕΕ.

22/11/2006: Απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου για την υλοποίηση του Κοινοτικού Προγράμματος PROGRESS για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ανταποκρινόμενη σε αιτήματα της κοινωνίας των πολιτών, ζήτησε διευκρινίσεις από την Ευρ. Επιτροπή με στόχο την άμεση και αποτελεσματική χρήση των δράσεων του κοινοτικού Προγράμματος PROGRESS για την απασχόληση και την κοινωνική αλληλεγγύη. Συγκεκριμένα, με αφορμή την ψήφιση της κοινής θέσης του Συμβουλίου για τη θέσπιση, αλλά και την πρώτη προκήρυξη δράσεων (Νοέμβριος 2006) του νέου αυτού πολυπρογράμματος και αναφορικά με τα ευρωπαϊκά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
  1. της καταπολέμησης των διακρίσεων
  2. του κοινωνικού αποκλεισμού και
  3. της προώθησης της ισότητας των δύο φύλων,
η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι το κείμενο δεν προσδιορίζει ονομαστικά τα δίκτυα που είναι επιλέξιμα για κοινοτική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό, η χορήγηση επιδοτήσεων τηρεί μια γενική αρχή διαφάνειας και ανοιχτών διαδικασιών με σκοπό να επιλέγονται οργανώσεις οι οποίες, λόγω της επιχειρησιακής τους ικανότητας και ποιότητας, θα συμβάλουν, βάσει ανοιχτών προσκλήσεων υποβολής προσφορών, στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος. Η χρηματοδότηση αυτή προορίζεται για μη κυβερνητικές οργανώσεις ευρωπαϊκής κλίμακας, που έχουν συσταθεί ως ανεξάρτητες και είναι νόμιμα εγκατεστημένες σε κάποιο κράτος μέλος. Οι οργανώσεις αυτές δεσμεύονται να τηρήσουν ορισμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στις συμβάσεις που τις συνδέουν με την Κοινότητα και πρέπει να μπορούν να αιτιολογήσουν την οικονομική τους επάρκεια, οι δε λογαριασμοί τους πρέπει να ελέγχονται από πιστοποιημένο οργανισμό. Εξάλλου, η Επιτροπή μεριμνά για την καλή εκτέλεση του ετήσιου προγράμματος εργασίας τους το οποίο έχει προηγουμένως εγκριθεί.

Στην συνέχεια της απάντησής της, η Ευρ. Επιτροπή αναφέρει ότι οι στόχοι και το πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος προσδιορίστηκαν με ιδιαίτερη σαφήνεια, ώστε να αποφευχθούν επαναλήψεις ταυτόσημων εργασιών και να ενισχυθούν και να διευκολυνθούν οι συνέργειες. Μια εκ των προτέρων αξιολόγηση συνόδευσε την πρόταση της Επιτροπής.

Ιδιαίτερα πολύπλοκη εμφανίζεται η διαδικασία διαχείρισης, συμβουλευτικής και επικούρησης της Κομισιόν στην εκτέλεση των δράσεων του προγράμματος PROGRESS (άρθρα 13 και 12). Εναπόκειται στα κράτη μέλη να ορίσουν αντιπροσώπους τους για την επικουρική επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τον σφαιρικό χαρακτήρα του νέου προγράμματος. Σύμφωνα με τη διαδικασία της διαχειριστικής επιτροπής, η επικουρική επιτροπή θα αποφασίζει για τους γενικούς προσανατολισμούς εφαρμογής του προγράμματος, το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας, την κοινοτική οικονομική υποστήριξη και το σχέδιο δράσεων που θα ενισχυθούν από την Κοινότητα.

Η ευρωβουλευτής Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου εξέφρασε την ευχή "να υπάρξουν ελληνικές ανεξάρτητες ΜΚΟ ευρωπαϊκής κλίμακας οι οποίες θα έχουν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των δράσεων του PROGRESS. Οι ενέργειες πρέπει να είναι συντονισμένες και γρήγορες. Με δεδομένο το ότι η προκήρυξη των δράσεων για το 2007 βρίσκεται στη λήξη της δεν θα πρέπει να χάσουμε τις ευκαιρίες για τα επόμενα έτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: