Η φτώχεια και η κοινωνική ενσωμάτωση.

10/03/2006: «Η φτώχεια και η κοινωνική ενσωμάτωση», στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο: Συμβολή της Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου στη διαμόρφωση της τελικής έκθεσης.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο (14-17 Μαρτίου) προτείνεται για ψήφιση έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ε.Κ. βασισμένη στην ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής «Σχέδιο κοινής έκθεσης για την κοινωνική προστασία και την κοινωνική ενσωμάτωση» (27.01.2005).

Με την έκθεση επιδιώκεται να βοηθηθούν τα κράτη μέλη, μέσω των ανά διετία Εθνικών Σχεδίων Δράσης, να εκσυγχρονίσουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της φτώχειας έως το 2010 και να διασφαλίσουν ότι τα συνταξιοδοτικά συστήματα θα παραμείνουν ικανά να παρέχουν επαρκές εισόδημα στους συνταξιούχους. Σημειώνεται ότι το όριο της φτώχειας φθάνουν όσοι έχουν 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος. Η ανεργία, η φτώχεια, τα προβλήματα στέγασης και εγκατάλειψης πλήττουν περισσότερα από 68 εκατομμύρια άτομα, ήτοι ποσοστό 15% του πληθυσμού της ΕΕ (Ελλάδα 20%). Εξάλλου οι μονογονεϊκές και οι πολυμελείς οικογένειες, οι γυναίκες και οι γέροι κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν στο περιθώριο της κοινωνίας.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ε.Κ. τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να ενδιαφερθούν ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση καίριων θεμάτων, οπως η εξάλειψη της παιδικής και νεανικής φτώχειας, η βελτίωση των συνθηκών στέγασης και η ενίσχυση των προσόντων όσων εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο.

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, μέλος της ως άνω Επιτροπής του Ε.Κ., ικανοποιημένη γιατί οι υπερψηφισθείσες τροπολογίες της συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της έκθεσης, τόνισε ότι «η κοινωνική συνοχή απαιτεί ολοκληρωμένες στρατηγικές για την προώθηση της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης ιδίως των γεωγραφικά απομακρυσμένων και υποανάπτυκτων αστικών, νησιωτικών και αγροτικών περιοχών, ώστε να αντιμετωπίζονται στη ρίζα τους προβλήματα αποκλεισμού και φτώχειας και να μην μεταδίδονται από γενιά σε γενιά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: