Στην Ολομέλεια του Ε.Κ., στις Βρυξέλλες, εγκρίθηκε σήμερα η Έκθεση Πρωτοβουλίας της Επιτροπής Απασχόλησης που καταρτίστηκε με αφορμή τις απαισιόδοξες διαπιστώσεις της Πράσινης Βίβλου για το Δημογραφικό.
Παρεμβαίνοντας κατά τη συζήτηση της Έκθεσης, που συνέταξε με επιμέλεια και ευαισθησία ο άγγλος ευρωβουλευτής κ. Bushill-Matthews (ΕΛΚ), η Ευρωβουλευτής της Ν.Δ., μέλος της παραπάνω Επιτροπής και Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του Ε.Κ., Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού, Μαρία Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος. Η μείωση του νεανικού πληθυσμού της Ευρώπης και η παράλληλη αύξηση των μεγάλης ηλικίας ατόμων, απειλεί δραματικά τον χαρακτήρα της ζωής και το μέλλον της ευρωπαϊκής κοινωνίας: ο πληθυσμός της ΕΕ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί κατά 10-15% και οι εργαζόμενοι ηλικίας 55-64 ετών θα φτάνουν τα 66 εκατομμύρια, ενώ οι έχοντες ηλικία 15-24 θα φτάνουν μόνο τα 48 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού!
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται βέβαια διαγενεακή αλληλλεγγύη, αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης. Σίγουρα η εκπαίδευση, η κατάρτιση, η εξεύρεση εργασίας σε περιβάλλον αειφόρου ανάπτυξης θεωρούνται προϋποθέσεις για το υψηλό βιοτικό επίπεδο. Πριν απ΄όλα, όμως, είναι απαραίτητο να γίνεται σεβαστή η ελευθερία επιλογής αλλά και να διευκολύνεται η άσκηση του θεμελιώδους ανθρωπίνου δικαιώματος των ευρωπαϊκών οικογενειών να αποκτούν όσα παιδιά επιθυμούν χωρίς τα εμπόδια που θέτει η δυσκολία συνδυασμού επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Ο εντοπισμός αυτών των εμποδίων και εκείνων που υφίστανται εντός εργασιακού χώρου (φορολογία, κατοικία, κόστος εκπαίδευσης, υγείας και ασφάλισης) είναι ευθύνη των κρατών μελών, καθώς εκείνα αποκλειστικά σχεδιάζουν τόσο την αναπτυξιακή όσο και την οικογενειακή πολιτική.
Η μετανάστευση βέβαια έλυσε πολλές φορές στην ιστορία το πρόβλημα ανανέωσης του πληθυσμού και σήμερα έρχεται να συμπληρώσει προσωρινά το κενό που δημιουργούν οι επιλογές μας: Κανένα ή ένα παιδί και αυτό σε μεγάλη ηλικία; Τί μας οδήγησε όμως σε αυτές τις επιλογές ζωής σε εποχές ειρήνης και ευμάρειας; Η αναζήτηση των αιτιών των δημογραφικών αλλαγών δεν αφορά ούτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε τις κυβερνήσεις. Δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ, αλλά στην αρμοδιότητα του κάθε ευρωπαίου πολίτη που θέλει να ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες του τόσο στον προγραμματισμό της έναρξης της ζωής, όσο και στην επιβολή του τέλους της. «Για να μην υπάρχει, όμως, δημογραφικό πρόβλημα, για να γεννηθούν νέοι ευρωπαίοι και να περάσουν αξιοπρεπή γηρατειά, χρειάζεται οι μέλλοντες γονείς να έχουν απαιτήσεις από τον εαυτό τους, αξιοπιστία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις και γενικά όραμα ζωής για το παρόν και το μέλλον» κατέληξε η κ. Παναγιωτοπούλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου