Θέτοντας τις βάσεις για μια Ευρώπη που θα στηρίζεται στην αλληλεγγύη είναι το κεντρικό σύνθημα του Δέκατου Διαλόγου ανάμεσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία και την Κοινοβουλευτική Oμάδα του ΕΛΚ-ΕΔ που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου στη Μπρατισλάβα (Σλοβακία). Οι εργασίες των εκπροσώπων τριών μονοθεϊστικών θρησκειών θα εστιαστούν στην αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτικής και της θρησκείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στο ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκευτικές κοινότητες στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Στο Διάλογο συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εκπρόσωποι άλλων εκκλησιών και θρησκειών πρωθυπουργοί και εκπρόσωποι κυβερνήσεων, εθνικών πολιτικών κομμάτων και μέλη της Κ.Ο. του ΕΛΚ - ΕΔ.
Ο δέκατος διάλογος είναι χωρισμένος σε τρεις θεματικές ενότητες:
- Διαδικασία Θεσσαλονίκης: εκθέσεις προόδου από Κροατία και Σερβία
- Διαδικασία Θεσσαλονίκης : ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στο Ευρωπαϊκό μωσαϊκό
- Οι λιγότερο προβεβλημένες ευρωπαϊκές χώρες: Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία
Τη συνάντηση θα προεδρεύει ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Alojz Peterle, συντονιστής του ΕΛΚ για το διάλογο με την Ορθόδοξη Εκκλησία. Την έναρξη του διαλόγου θα κηρύξει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας Chrystof. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του πρωθυπουργού της Κροατίας Ίβο Σάναντερ. Τις απόψεις τους επίσης θα καταθέσουν η Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μπέλα Μάρκο, ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι, ο επικεφαλής της Κ. Ο. του ΕΛΚ Χανς Γκερτ Πέτεριγκ κ. ά.
Στον 10ο Διάλογο θα συμμετάσχουν επίσης ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο κ. Αντώνιος Τρακατέλλης Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Ρόδη Κράτσα, η κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου και ο κ. Γεώργιος Παπαστάμκος. "Η αλληλεγγύη, η θρησκευτική ελευθερία και η συνεργασία, αποτελούν τις βάσεις δημιουργίας ανάπτυξης και διεύρυνσης της ΕΕ" δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Ο διάλογος φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετικό φιλοσοφικό πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο και προωθεί την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών. Μόνον έτσι μπορούμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη που θα σέβεται τη πολιτιστική κληρονομιά, τη θρησκευτική ταυτότητα και τη διαφορετικότητα.".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου