Η έκθεση, που συντάχθηκε επί τη βάσει της Πράσινης Βίβλου της Κομισιόν και με κεντρικό θέμα "Μπροστά στις δημογραφικές αλλαγές, μια νέα αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών", παρατηρεί τη δημογραφική πτώση σε συνάρτηση με τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών και παραθέτει ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής χαρακτήρισε το δημογραφικό "βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της γηραιάς ηπείρου, αφού ο πληθυσμός της ΕΕ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα έχει μειωθεί κατά 10-15% και οι εργαζόμενοι ηλικίας 55-64 θα φτάνουν τα 66 εκατομμύρια, ενώ οι έχοντες ηλικία 15-24 θα φτάνουν μόνο τα 48 εκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού".
Με τις τροπολογίες της για το δημογραφικό, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου υπενθύμισε ότι η απόφαση πολλών γυναικών να περιορίσουν ή να καθυστερήσουν τη δημιουργία οικογένειας ενδέχεται να μην είναι δική τους επιλογή, αλλά να τους επιβάλλεται λόγω της πρόκλησης του συμβιβασμού της επαγγελματικής, ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο δικαίωμα των γονέων να τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν τον αριθμό των παιδιών που επιθυμούν, αλλά και συμφέρον της κοινωνίας ως συνόλου, δεδομένης της υπογεννητικότητας που επικρατεί επί του παρόντος στην Ευρώπη.
Τα κράτη μέλη πρέπει να οργανώσουν εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών που θα ενθαρρύνουν την εξάλειψη στερεοτύπων και θα προωθούν τη δικαιότερη κατανομή των οικιακών και οικογενειακών υποχρεώσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Επιπλέον υποστήριξε ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να προωθήσουν πολιτικές ευέλικτων ωραρίων εργασίας και ευέλικτων μορφών εργασίας που να ανταποκρίνονται καλύτερα στις οικογενειακές και καταναλωτικές ανάγκες των εργαζομένων λόγω του έντονου ρυθμού της ζωής.
Με δεδομένο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις απασχολούν το 80% του εργατικού δυναμικού, η ευρωβουλευτής σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βοήθεια σε αυτές, ώστε να προσαρμοστούν σε πιο ισορροπημένη κατανομή θέσεων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων εργαζομένων. Προς αυτήν την κατεύθυνση επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα πρέπει, λαμβανομένων των υψηλών ποσοστών ανεργίας, να θέσουν σε εφαρμογή προγράμματα δια βίου μάθησης και διατήρησης των ηλικιωμένων εργαζομένων, ώστε οι νέοι να αντλούν εμπειρία και γνώση από τους παλαιούς. Υπογράμμισε επιπλέον ότι η έρευνα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την διεξαγωγή μελετών, αναλύσεων και αξιολογήσεων και παρότρυνε τόσο την Κομισιόν όσο και τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν το 7ο πρόγραμμα πλαίσιο για την καταγραφή των δημογραφικών τάσεων και των επιπτώσεών τους στην κοινωνία, ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης της οικογένειας και ενίσχυσης της υγείας.
Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα της έγκρισης της έκθεσης, η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου παρατήρησε ότι "η δημογραφική ανάκαμψη απαιτεί τη λήψη γενναίων μέτρων που θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και ενισχυμένη κοινωνική υποδομή παρέχουσα επαρκείς και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, φύλαξης παιδιών και ιδιαίτερης μέριμνας για τους ηλικιωμένους και τα εξαρτημένα άτομα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου