Παρέμβαση σχετικά με την κατάσχεση αυτοκινήτων από τις ελληνικές αρχές.

14/02/2006: Παρέμβαση της ευρωβουλευτού κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου σχετικά με την κατάσχεση αυτοκινήτων από τις ελληνικές αρχές.

Την έντονη αντίθεσή της στην έκθεση Cashman σχετικά με την κατάσχεση αυτοκινήτων από τις ελληνικές αρχές εξέφρασε στην παρέμβασή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου στη διάρκεια της σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε ότι η συγκεκριμένη έκθεση δεν συντάχθηκε για να υπερασπιστεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Βασίζεται ουσιαστικά, σε λιγότερες από μια δωδεκάδα αναφορές υποθέσεων προ του 2004, των οποίων οι συντάκτες ή έχουν συμβιβαστεί με τις ελληνικές αρχές ή βρίσκονται στα δικαστήρια και χρειάζονται υποστήριξη. Στη συνέχεια της παρέμβασής της η κ. Παναγιωτοπούλου επικέντρωσε την κριτική της σε τρία σημεία:
  • Ποτέ δεν δόθηκε, ενώ ζητήθηκε γραπτή γνωμάτευση της Νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Επίσης κατά πόσο, ενώ υπάρχει εκκρεμοδικία τόσο στο ΔΕΚ, όσο και στα εθνικά δικαστήρια, είναι δυνατόν να συνταχθεί έκθεση και να έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Δεν υφίστανται διακριτική μεταχείριση οι πολίτες για τις αναφορές των οποίων δεν συντάχθηκε έκθεση ακριβώς λόγω εκκρεμοδικίας;
  • Ως προς το περιεχόμενο επελέγησαν αναφορές μόνο ενός κράτους μέλους, της Ελλάδας, ενώ σύγχυση για την χρήση των ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτων με ξένες πινακίδες υπάρχει και στα άλλα 24 κράτη μέλη. Η έκθεση επίσης αγνοεί το γεγονός ότι η Ελλάδα αφού έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αλλάξει τη σχετική νομοθεσία της δύο φορές: από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 και πρόσφατα από την κυβέρνηση της ΝΔ, το 2005.
  • Δεν είναι αντιπροσωπευτικές οι ελάχιστες αναφορές πολιτών που οδήγησαν στη σύνταξή της. Η έκθεση ξεκίνησε με υποτιθέμενο αριθμό αναφορών 40 και αποδείχθηκε ότι οι αναφορές είναι ελάχιστες, και εξ αυτών άλλες έχουν κλείσει με συμβιβασμό και άλλες εκκρεμοδικούν.
Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση ότι οι συντάκτες των αναφορών έχουν προσωπικές σχέσεις εύνοιας με το Ευρωκοινοβούλιο. Η επιτροπή Αναφορών δεν έχει το δικαίωμα να παίξει ρόλο δικαστή και να θεωρήσει αληθή χωρίς αποδείξεις στοιχεία, όπως εκείνο της μόνιμης κατοικίας για τα οποία καλούνται να αποφασίσουν τα δικαστήρια. Ολοκληρώνοντας η κ. Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου κάλεσε τους συναδέλφους όλων των ομάδων να αποδώσουν στην Επιτροπή Αναφορών το κύρος που της αξίζει, σεβόμενοι το κράτος δικαίου και τη μη παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

1 σχόλιο:

justiceingreece είπε...

Απόφαση ΔΕΚ C-156/04

1) Η Ελληνική Δημοκρατία προβλέποντας:

– στο άρθρο 18, A, παράγραφος 1, του νόμου 2682/1999 ότι, σε περίπτωση κατοχής ή χρήσεως εντός της ελληνικής επικράτειας οχήματος ταξινομημένου σε άλλο κράτος μέλος εκ μέρους ιδιώτη έχοντος τη συνήθη κατοικία του στην Ελλάδα, δεν ασκείται η προβλεπόμενη ποινική δίωξη εφόσον ο ενδιαφερόμενος καταβάλει το οφειλόμενο τέλος ταξινόμησης και παραιτηθεί από τα ένδικα μέσα που προβλέπει η εθνική νομοθεσία κατά της καταλογιστικής πράξεως επιβολής του τέλους αυτού, και

– στο άρθρο 18, Γ, παράγραφος 1, του ιδίου νόμου ότι, σε περίπτωση επιβολής προστίμων, τα οχήματα αποτελούν επίσης αντικείμενο προσωρινής συντηρητικής δεσμεύσεως και αποδίδονται μετά την καταβολή των προστίμων και των τυχών προβλεπομένων άλλων επιβαρύνσεων,

παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία 83/182/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28ης Μαρτίου 1983, για τις φορολογικές ατέλειες που εφαρμόζονται στο εσωτερικό της Κοινότητας στις προσωρινές εισαγωγές ορισμένων μεταφορικών μέσων.

2) Απορρίπτει την προσφυγή κατά τα λοιπά.