Κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή `Ένωση για το δημογραφικό.

02/11/2006: Σημαντική κινητικότητα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και των συνεπειών του στις χώρες της Ευρώπης καταγράφεται στους κόλπους της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τις αποφάσεις του συμμετέχει ενεργά στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει επιφορτισθεί με την εκπόνηση ειδικών μελετών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, Πρόεδρος της Διακομματικής Ομάδας του ΕΚ "Οικογένεια και Προστασία του Παιδιού", προήδρευσε στη συνεδρίαση παρουσίασης πιλοτικών μελετών για το δημογραφικό στο μεγάλο Φόρουμ που διοργάνωσε η Κομισιόν στις 30 και 31 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες.

Την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων πολυδιάστατης στήριξης των οικογενειών και ενίσχυσης των ηλικιωμένων, υπογράμμισε, παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της συνεδρίασης η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Παναγιωτοπούλου- Κασσιώτου. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής επισήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι τελευταίες ευκαιρίες για την ανατροπή των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων, καθώς, όπως υπογράμμισε, η υπερεργασία και η αύξηση του πληθυσμού με την έλευση μεταναστών δεν είναι παρά προσωρινές λύσεις του κρίσιμου αυτού προβλήματος.

Το Φόρουμ συνιστά συνέχεια των διαβουλεύσεων που ξεκίνησαν με την κοινωνία των πολιτών και οδήγησαν στην έκδοση της Πράσινης Βίβλου για το Δημογραφικό (2005). Αφορμή για την πραγματοποίησή του αποτέλεσε η πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (12 Οκτωβρίου 2006) με θέμα: "Το Δημογραφικό Μέλλον στην Ευρώπη - πρόκληση ή ευκαιρία;" Περισσότεροι από 400 ήταν οι συμμετέχοντες στις εργασίες του διημέρου. Ανάμεσά τους υπουργοί, εκπρόσωποι των κοινοτικών οργάνων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ειδικοί επιστήμονες και αναλυτές. Μέσω των ομάδων εργασίας που συγκροτήθηκαν εξετάσθηκαν διάφορες πτυχές του προβλήματος αλλά και τρόποι για την υλοποίηση των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο ειδικών μελετών και τα οποία συνοψίζονται σε πέντε συγκεκριμένους στόχους:

  1. Aνάγκη δημιουργίας των κατάλληλων προϋποθέσεων για τη δημογραφική ανανέωση του πληθυσμού της Ευρώπης με την υποστήριξη των οικογενειών και την προώθηση της ισότητας των φύλων,
  2. Aξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της "ενεργής γήρανσης,"
  3. Aνάπτυξη της παραγωγικότητας και προσαρμογή της οικονομίας στις μεταβαλλόμενες ανάγκες της γηράσκουσας κοινωνίας,
  4. Ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την αγορά εργασίας,
  5. Καλές δημοσιονομικές πολιτικές και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής προστασίας.

Από την παρουσίαση της έρευνας του Ευρωβαρομέτρου 2006 για τα ποσοστά γονιμότητας και τη γήρανση του πληθυσμού προέκυψε ότι πάνω από το 50% των ερωτηθέντων άνω των 15 ετών επιθυμούν να έχουν δυο παιδιά και 30% επιθυμεί να έχει τρία παιδιά και άνω. Στην Ελλάδα, το ποσοστό γονιμότητας για το 2004 - 2005 ανερχόταν στο 1,3% κατατάσσοντας την χώρα μας στην κατώτερη βαθμίδα της κλίμακα μαζί με την Ιταλία, Ισπανία, Λιθουανία, Λετονία και Ουγγαρία.

Από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων διαφαίνεται ότι οι λόγοι, για τους οποίους οι πολίτες δεν έχουν τον επιθυμητό γι΄ αυτούς αριθμό παιδιών σχετίζονται κυρίως με προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια, (π.χ. η μεγάλη ηλικία των γυναικών για τεκνοποίηση, όπου ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 30 ετών, ενώ στην ΕΕ των 25 είναι 29 χρονών), καθώς και η έλλειψη του κατάλληλου συντρόφου.

Μολονότι ο χρόνος εργασίας και ο συνδυασμός οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής αναφέρονται συχνά ως εμπόδια στη δημιουργία οικογένειας, η έρευνα καταδεικνύει ότι δεν είναι αυτοί οι κύριοι λόγοι για την μη απόκτηση του επιθυμητού αριθμού παιδιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: